Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.B. ]

20. 01. 2020. 18:07   >>  18:06

SASTANAK COSAC

EU da podrži političku transformaciju

Evropska unija (EU) treba da podrži istinsku i trajnu političku transformaciju Crne Gore i zemalja regiona, bez zanemarivanja ključnih problema, kazao je predsjednik Odbora za evropske integracije, Slaven Radunović.

On je, na sastanku predsjedavajućih odborima za evropske poslove parlamenata EU (COSAC), istakao da zemlje zapadnog Balkana traže podršku Unije u sprovođenju reformi neophodnih za konačnu demokratizaciju društva.

Prema riječima Radunovića, ključni izazovi Crne Gore potiču od najvažnijih pitanja iz poglavlja 23 i 24.

„EU treba da podrži istinsku i trajnu političku transformaciju Crne Gore i zemalja regiona, bez zanemarivanja ključnih problema“, poručio je Radunović i dodao da očekuje da će tokom hrvatskog predsjedavanja članice Unije biti dobro informisane o unutrašnjim izazovima Crne Gore i zemalja regiona.

Kako je saopšteno iz Skupštine, član Odbora Momčilo Martinović govorio je o značaju hrvatskog predsjedavanja i visokim očekivanjima kada su Crna Gora i region u pitanju.

On je istakao da očekuje da će tokom predsjedavanja Hrvatske Crna Gora otvoriti poslednje preostalo poglavlje 8 – Konkurencija, i da će zatvoriti niz pregovaračkih poglavlja za koja postoji interna spremnost.

Martinović je kazao da je uvjeren da će EU naći model koji će na pravi način vrednovati napore i reforme koje sprovodi Crna Gora, ujedno ohrabrivši preostale države kandidate za nastavak procesa pregovora sa Unijom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, sastanak COSAC-a obilježilo je predstavljanje ključnih pitanja kojima će se Hrvatska baviti u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Savjetu EU. 

Predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandrokovič kazao je da je hrvatsko predsjedavanje potvrda stroge predanosti u promociji i zagovaranju Evrope koja se bazira na zajedničkim vrijednostima, jednakosti i uvažavanju zajedničkih interesa i razlika.

Prvi dio sastanka, kako su kazali iz Skupštine, bio je posvećen prioritetima hrvatskog predsjedavanja Savjetu EU.

Navodi se da će u fokusu predsjedavanja biće četiri prioriteta - Evropa koja se razvija, Evropa koja povezuje, Evropa koja štiti i Uticajna Evropa.

Na sastanku je istaknuta uloga COSAC-a kao važnog partnera evropskim institucijama i građanima.

Iz Skupštine su rekli da su učesnici sastanka u okviru druge sesije “EU, nacionalni parlamenti i COSAC u novom institucionalnom mandatu” razgovarili o organizaciji Konferencije o budućnosti Evrope.

Ona je, kako se navodi, zamišljena kao forum za povezivanje građana, civilnog društva i evropskih institucija, kako bi građani EU i Evrope ocijenili kakvu Uniju žele i kako njome treba upravljati.

CIlj konferencije, kako je objašnjeno, je da se građani aktivnije uključe u proces donošenja političkih odluka na nivou Unije.

Učesnici sastanka, kako su dodali iz Skupštine, razgovarali su i o izlasku Velike Britanije iz EU, novom sedmogodišnjem finansijskom okviru, politici proširenja.

Kako se navodi, na sastanku je bilo riječi i o novom zelenom planu, fenomenu lažnih vijesti i načinima na koji bi Unija i njene institucije trebalo da djeluju u narednom periodu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније