Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar ]

21. 01. 2020. 15:42 >> 15:43
1

14 GODINA OD NESREĆE

Obnoviti proces u slučaju Bioče

Nedvosmisleni dokazi ukazuju da nijesu razjašnjene okolnosti željezničke nesreće koja se dogodila na Bioču 2006. godine, saopšteno je na pres konferenciji nevladine organizacije (NVO) “Voz neprebola – Bioče 2006.”, koja je organizovana povodom obilježavanja 14 godina od nesreće.

Predsjednik NVO “Voz neprebola – Bioče 2006.”, Goran Vojinović, naveo je da su mnogi predstavnici institucija uticali na sudski proces sa namjerom prikrivanja istine o okolnostima željezničke nesreće na Bioču.

On je kazao da postoje nedvosmisleni dokazi koji ukazuju da nijesu razjašnjene okolnosti te nesreće.

“Ove navode potkrepljuju nedvosmisleni dokazi, nagriženost šine, iskazi i ponašanje vještaka, krađa magnetnog diska, rekonstrukcija ubistva, građevinska i tehnička ispravnost pruge, finansijsko poslovanje Željeznice, promjena mašinovođe na željezničkoj stanici u Podgorici, prikrivanje dokaza u vezi papučice, upozorenje relevantnih stručnjaka, uklanjanje kočionih aparata sa voza, odbrana optuženih sa slobode, izostanak audio snimaka telefonskog razgovora na dan ubistva, kao i drugi brojni dokazi”, naveo je Vojinović.

On smatra da su ključni dokazi tokom sudskog postupka marginalizovani, te da je tužilaštvo iznijelo stav da nema interes za obnavljanje sudskog postupka.

Preživjeli putnik, Vesko Vlahović, kazao je da je ta NVO pokušavala prethodnih 14 godina da riješi slučaj nesreće institucionalno.

“Mi smo pokušali institucionalno riješiti ovaj slučaj, ali morali smo da se bavimo administracijom, umjesto optimizacijom svog stanja, prije svega zdravlja i egzistencijalne zbinutosti”, rekao je Vlahović.

On je kazao da su mnoga obećanje data oštećenima u nesreći i njihovim porodicama ostala neispunjena.

Godišnjica nesreće obilježiće se 22. januara u Bijelom Polju, a 23. na Bioču.

Kako je saopšteno, organizovan je prevoz članova udruženja, iz Podgorice za Bijelo Polje u osam sati, ispred Hrama. Polaganje cvijeća biće upriličeno u pet do 12, na spomen obilježju nastradalim u željezničkoj nesreći, a potom i na spomen obilježju stradaloj djeci iz Bugarske“, kazao je Topuzović.

On je rekao da je prevoz za Bioče organizovan iz Bijelog Polja ispred autobuske stanice u osam sati i 30 minuta, a iz Podgorice u deset sati ispred Hrama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније