Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

22. 01. 2020. 13:49 >> 13:56

CGO

Novinari ključni u demokratskim promjenama

Uoči 23. januara - Dana novinara Crne Gore, iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) čestitali su svim novinarima/kama u Crnoj Gori na istrajnosti da, kako su naveli, u teškim vremenima za svoju profesiju doprinose borbi protiv korupcije, afirmaciji ljudskih prava i sloboda, kao i izgradnji demokratske političke kulture.

Medijske slobode su temelj svakog otvorenog društva, a novinari/ke ključni u demokratskim promjenama, navode iz CGO-a.

"U društvenom ambijentu gdje se često sudaraju koncept slobode i pokušaji njenog ograničenja, posebno je važno da novinari/ke ne podlegnu bilo kakvim oblicima cenzure ili autocenzure. Njihov cilj mora biti snaženje kredibiliteta profesije kroz odupiranje i unutrašnjim i spoljnim manipulacijama različitih interesnih krugova2, ističe se u saopštenju.

Kako ističu, važno je naglasiti da se novinari/ke još bore za bolji radno pravni status i uslove za rad koji su daleko ispod nivoa koji ta profesija zaslužuje.

"Posebno je važna i uloga novinara/ki da u vremenima poplave medijskih manipulacija, dezinformacija, lažnih vijesti, senzacionalizma i borbi za klikove svom poslu pristupaju odgovorno i u skladu sa novinarskom etikom. Na taj način oni su najbolja brana zaštiti medijskog profesionalizma".

Oni smatraju da Vlada Crne Core mora mnogo više uraditi kako na unaprijeđenju položaja novinara, tako i na njihovoj zaštiti poštovanjem standarda i najboljih praksi država članica EU. To, kako navode, uključuje i oslobađanje medijskog tržišta uslijed neprimjerenih uticaja vlasti, brze i efikasne istrage napada na novinare, ali i sistemski pristup pitanjima poput lažnih vijesti kroz osnaživanje medijske pismenosti.

Oni su istakli da se kredibilitet profesije gradi na osnovu nezavisnog, objektivnog, tačnog i pravovremenog izvještavanja.

"Sloboda izražavanja je neotuđivi i fundamentalni dio razvoja profesionalnih standarda i kritičkog stava medija prema različitim akterima i pojavama. Stoga će se CGO i dalje truditi da pomogne u izgradnji društva u kojem će Dan novinara Crne Gore biti povod za zadovoljstvo, a ne brigu", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније