Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2020. 20:31 >> 23:12
11

EPISKOPSKI SAVJET

"Spremni na dijalog, uz uvažavanje obje strane"

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je danas da su spremni da razgovaraju o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ali, kako dodaju, na način koji će potpuno uvažavati obje strane u dijalogu.

"Ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rješenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primjeni Zakona – sa pravom ćemo smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će biti odgovornost Vlade", navodi se u saopštenju Savjeta.

Kažu da je pravoslavna crkva zainteresovana da Crna Gora u svom pravnom sistemu ima najbolji mogući zakon koji uređuje pitanja vjerskih sloboda i pravnog položaja vjerskih zajednica.

Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori danas u Nikšiću održao je sjednicu u proširenom sastavu, kojoj su prisustvovali i članovi pravnog tima za izradu inicijative za ocjenu ustavnosti, kako navode, "diskriminatornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti".

U saopštenju MCP se navodi da je konstatovano da je tekst inicijative doveden u završnu fazu nakon što su obavljene ozbiljne konsultacije sa najširim krugom pravnih stručnjaka.

"Razmatrano je i preduzimanje drugih pravnih mjera koje bi preduprijedile i otklonile štetne posljedice ovog zakona, ne samo po Crkvu, nego po sveukupno crnogorsko društvo", navodi se u saopštenju.

Ističu i da se Episkopski savjet upoznao i sa pravnim aktivnostima koje su dosad Patrijaršija i Sveti Sinod preduzeli u cilju pravnog osporavanja zakona.

"Zbog velikog interesovanja javnosti u pogledu razloga zbog kojih inicijativa još nije podnesena Ustavnom sudu od strane Crkve, slobodni smo da javnost obavijestimo da u skladu sa odredbom čl. 36 tč. 3 Zakonom o Ustavnom sudu, taj sudski organ, može i sam pokrenuti postupak ocjene ustavnosti pravnih akata, osobito imajući u vidu jedan broj očigledno neustavnih odredbi ovog zakona, i to, prije svega, onih koji se tiču istorijski stečenog pravnog subjektiviteta Crkava i vjerskih zajednica i neprikosnovenosti prava njihove svojine. Kako je najavljeno, inicijativa će biti podnesena u najskorije vrijeme", stoji u saopštenju Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Oni su negirali navode da se iza aktivnosti crkve kriju bilo kakvi i bilo čiji politički ili ideološki interesi.

"Sa punom odgovornošću obavještavamo javnost da su neistiniti medijski napisi o tome da su u toku razgovori Crkve i crnogorskih vlasti u vezi sa Zakonom, što je, u svom jutrošnjem intervjuu, nedvosmisleno demantovao i lično premijer Marković, rekavši da poziv za dijalog Crkvi tek treba da bude poslan od strane Vlade. Ni oni razgovori, o kojima je javnost već obaviještena, a koji su obavljani prije donošenja Zakona, nisu bili institucionalni, inkluzivni i istinski dijalog", poručuju iz Episkopskog savjeta.

U saopštenju navode i da molebani i litije nijesu usmjereni protiv države Crne Gore.

"Upravo je suprotno – sve to činimo za njen napredak. Naše molitve su samo protiv bezakonja. Što bude manje bezakonja, naša zemlja će biti bolja, a budućnost svih njenih građana izvjesnija i svijetlija. Uzdajući se u Božiju pravdu, ali i u ljudsku odgovornost, kako onih na vlasti, tako i svih građana Crne Gore, pozivamo na umnoženje ljubavi, mira i sloge, kojima će se pobijediti svaka bratomržnja i netrpeljivost", zaključuje se u saopštenju Episkopskog savjeta.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније