Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

23. 01. 2020. 21:24 >> 21:23

ČESTITKE PARTIJA

Prilika da se podsjetimo važnosti slobode govora

Lideri crnogorskih partija čestitali su svim novinarima u Crnoj Gori Dan novinara, 23. januar.

Demokrate: Sloboda govora temelj demokratije

"Ovaj dan, koji dočekujemo u atmosferi napada, hapšenja i zastrašivanja poslenika javne riječi, prilika je da se podsjetimo važnosti slobode govora i medijskih sloboda, koje predstavljaju temelj demokratizaciji svakog, pa i našeg društva. Osim napada spolja, novinarstvo je na udaru i iznutra. Mnogo je primjera neprofesionalnog bavljenja novinarstvom koji jedu ugled te profesije", poručuju Demokrate.

SNP: Pritisak na medije sve jači

U SNP-u su ocijenili da ovaj značajan datum novinari i mediji obilježavaju u nikad gorem ambijentu, koji karakterišu loši uslovi za rad, niske plate, te ugrožene slobode koje su osnovni preduslov za adekvatno obavljanje ovog teškog i važnog posla.

"Poznato je da se crnogorsko novinarstvo već decenijama bori sa pritiscima svake vrste, od finansijskih do onih koji se, nažalost, završavaju ugrožavanjem prava na život. Tako i dan-danas nemamo saznanja ko je ubio Duška Jovanovića, ko je ranio Oliveru Lakić, ko je pokušao da ubije Tufika Softića, itd. Državni zvaničnici su, kao i uvijek, puni lijepih želja, ali i dalje ne čine ništa konkretno da obezbijede osnovne medijske slobode. Naprotiv, u skorije vrijeme su još više pojačali pritisak na medije, pa su se tako troje novinara nedavno našli iza rešetaka zbog navodnog širenja panike i uznemiravanja javnosti", ocjenjuju u SNP-u.

Kako dodaju, uloga medija je naročito važna na planu promovisanja principa jednakosti, demokratičnosti i tolerancije.

BS: Istinito informisanje doprinosi demokratizaciji

Dan novinara čestitao je i lider Bošnjačke stranke Rafet Husović uputio je čestitku svim novinarima i medijskim uposlenicima.

"Sloboda štampe, medija i izvještavanja je osnovni postulat svih demokratskih društava. Kao društvo, slobodni smo onoliko, koliko je slobodna javna riječ. Napominjem da je posebno važna i odgovorna uloga medija da objektivnim, pravovremenim i istinitim informisanjem građana, doprinesu ukupnoj demokratizaciji društva u Crnoj Gori. Izgradnja mehanizama samoregulacije, od velike je važnosti za sveukupni napredak u ovoj oblasti", navodi se u čestitki Husovića.

URA: Slobodna medijska scena korektivni mehanizam društva

"Svim medijskim poslenicima i medijskim kućama čestitam Dan novinara Crne Gore, sa željom da već naredni dočekaju u daleko boljoj, slobodnijoj i ljepšoj atmosferi. Ovogodišnji jubilej, nažalost, dočekujemo u atmosferi straha, represije i raznih pritisaka na predstavnike sedme sile, koji se hapse i kojima se ne dozvoljava da na valjan način obavljaju svoj posao. URA će ostati dosljedna borbi za drugačiju Crnu Goru, u kojoj će svi novinari bezbrižno, nezavisno i objektivno moći da rade. Samo takva, slobodna medijska scena, može biti valjan korektivni mehanizam svakog društva", ukazuju iz ove stranke.

Podsjećaju da je tokom 2019. i 2020. godine došlo do velikih kršenja novinarskih prava i sloboda, koja se u demokratskim društvima nikada ne bi smjela dogoditi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније