Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

24. 01. 2020. 07:15 >> 07:15

UCG

Provjeravaju je li profesorica lažirala mentorstvo

Etički odbor Univerziteta Crne Gore formirao je vijeće koje će da ispita je li suspendovana vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević-Đuranović prilikom izbora u zvanje među osamdesetak diplomskih radova koje je mentorisala, navela i četiri rada u kojima nije bila mentorka, saznaje Pobjeda.

Predsjednik tog tijela Boris Vukićević potvrdio je tom listu informaciju da su od rektora Danila Nikolića nedavno dobili prijavu Centra za građansko obrazovanje (CGO) koja se odnosi na sporno mentorstvo.

"Formirali smo vijeće. Zakonski rok za odluku je šest mjeseci", kazao je on.

Ukoliko Etički odbor utvrdi moralnu odgovornost profesorice, kako je to propisano Etičkim kodeksom, može da joj izrekne opomenu, javnu opomenu ili javnu osudu.

CGO je u decembru zatražio od Univerziteta Crne Gore da pokrene postupak protiv suspendovane profesorecie zbog sumnje da je dostavila netačne podatke prilikom podnošenja dokumentacije za izbor u naučno zvanje.

Ova nevladina organizacija, između ostalog, rekla je da su prema dostupnim informacijama iz baza podataka došli do saznanja da Lakićević-Đuranović nije bila mentorka u najmanje četiri diplomska rada, već profesor Ranko Mujović.

Istakli su da je riječ o radovima "Pojam genocidne namjere", "Sekundardno pravo Evropske unije", "Primarno pravo Evropske unije" i "Nadležnost Međunardonog suda pravde sa posebnim osvrtom na analizu postupaka u kojima su učestvovale države regiona“.

"Naglašavamo da su ovi radovi shodno izvještaju objavljenom u Biltenu UCG nosili određeni broj bodova prilikom izbora u zvanje. Osim tih bodova, ovdje se otvara i pitanje akademske čestitosti", naveli su u inicijativi.

Pred Osnovnim sudom u Podgorici, takođe, se vodi postupak protiv profesorice Lakićević-Đuranović. Nju je CGO ranije optužio da je plagirala naučni rad, koji je objavljen u jednom časopisu u Srbiji, na način što je navodno prepisala specijalistički rad studenta Đorđa Drinčića.

Krajem septembra prošle godine Osnovno državno tužilaštvo je Osnovnom sudu u Podgorici podnijelo optužni prijedlog protiv profesorice, a na teret joj se stavlja krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora.

Profesorica je negirala krivicu, navodeći da će dokazati da nije kriva. Na suđenju u utorak najavljeno je da će sutkinja Nada Rabrenović u roku od osam dana donijeti odluku hoće li prekinuti sudski postupak ili će prihvatiti prijedlog tužiteljke da se izvode novi dokazi. To je uslijedilo nakon što je u ovom predmetu, po zahtjevu odbrane, izuzet ključni dokaz – nalaz komisije Pravnog fakulteta koja je ranije ustanovila da je profesorica plagirala naučni rad, jer je ocijenjeno da to nije bila nadležnost tog tijela, već Etičkog komiteta, koji odlučuje o predmetima kršenja akademskog integriteta za građane Crne Gore čiji je rad objavljen u inostranstvu.

Prijedlog za utvrđivanje akademskog integriteta Lakićević -Đuranović stigao je Etičkom komitetu početkom novembra prošle godine, a ovo tijelo je počelo da razmatra i taj predmet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније