Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

25. 01. 2020. 16:34   >>  16:32

DUALNO OBRAZOVANJE

Radni angažman nastavilo 60 odsto učenika

U dualni sistem obrazovanja ove školske godine uključeno je oko 800 đaka i 250 renomiranih poslodavaca, kazali su iz Ministarstva prosvjete, navodeći da je od početka primjene dualnog sistema 60 odsto učenika nastavilo radni angažman kod poslodavaca.

Portparolka tog Vladinog resora, Milica Lekić, rekla je da je prije tri godine, kada je počela primjena dualnog sistema, bilo uključeno 280 đaka i 100 poslodavaca.

„Tako ove godine, koja je treća godina primjene dualnog sistema, u dualnom sistemu imamo oko 800 đaka i oko 250 renomiranih poslodavaca“, kazala je Lekić agenciji Mina.

Kako je navela, 60 odsto onih koji su bili uključeni u sistem dualnog obrazovanja po završetku školovanja ostalo je da radi, većininom kod istih poslodavaca, a dio se zaposlio kod drugih.

Lekić je kazala da očekuju i da se ostali zaposle brzo.

Kako je navela, primjer su podgorička Mašinska škola i Srednja mješovita škola (SMŠ) “Mladost” iz Tivta, čiji su skoro svi učenici nastavili radni angažman.

“Tu je i podgorička škola “Spasoje Raspopović”, ili nekadašnja Hemijska škola, gdje su takođe skoro svi zaposleni, odnosno oko 90 odsto đaka koji su školovanje završili po dualnom sistemu”, kazala je Lekić.

Kako je navela, Ministarstvo prosvjete poseban fokus stavlja na usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada.

Prema riječima Lekić, proizvodnja kadra koji lako može da nađe zaposlenje znači odgovoran obrazovni sistem, koji sa jedne strane vodi računa o znanju sa kojim mladi izlaze iz škola, ali sa druge strane i o njihovoj budućnosti i daljem putu onda kad se nađu pred zaposlenjem.

„Naravno, najlakše je ograničiti upis na smjerovima srednjih škola za koje je ogromno interesovanje, a nije toliko velika tražnja, a sa druge strane proširiti broj mjesta na onim smjerovima koji jesu traženi“, navela je Lekić.

Kako je kazala, tako rigidno djelovanje ne ide nikome u korist, već je prije svega potrebno pojasniti mladima kakva znanja mogu da steknu u kojim školama i na kojim smjerovima, kao i kakve su im mogućnosti nakon školovanja.

„Upravo takav pristup je i bio ključni motiv zbog koga smo ušli u realizaciju kampanje „Stručno je ključno“ koja se odnosi na stručne škole, ali i dualno obrazovanje“, navela je Lekić.

Ta oblast, kako je dodala, jedan je od većih uspjeha Ministarstva prosvjete, prvenstveno zato što su uspjeli da razbiju predrasude prema stručnim školama i pokažu da one imaju odličan kadar, a tim i kvalitet nastave, ali i da se bave njima u infrastrukturnom smislu.

„Mi smo mogli da, onda kad smo aktivirali priču u vezi sa dualnim obrazovanjem, odmah uvedemo u taj sistem veći broj učenika, ali nijesmo jer je cilj bio prevashodno da dualno obrazovanje uvodimo postepeno i temeljno“, objasnila je Lekić.

To se, kako je dodala, najbolje moglo uraditi strogim kontrolama procesa saradnje učenika i poslodavaca, koje je u početku lakše bilo sprovesti sa manjim brojem đaka.

„Uostalom, dovoljno govori činjenica da do sada nijesmo imali nijednu pritužbu učenika ili poslodavaca“, istakla je Lekić.

Kako je podsjetila, novina u vezi sa razvojem sistem dualnog obrazovanja su planovi o osnivanju Fonda za dualno obrazovanje koji bi trebalo da bude proizvod saradnje Ministarstva prosvjete i privrede.

„Načelna ideja je da se sredstva iz Fonda koriste za naknade đacima u dualnom obrazovanju i nagrade najboljim đacima u dualnom obrazovanju, obuke i drugo. Za ovu godinu u budžetu je predviđeno 100 hiljada EUR za te namjene“, navela je Lekić.

Ona je podsjetila da je Ministartsvo prosvjete ušlo u projekat sa Evropskom investicionom bankom u vezi sa, između ostalog, rekonstrukcijom i opremanjem srednjih stručnih škola.

Lekić je rekla da je planirano da se rekonstruiše desetak srednjih stručnih škola i opremi većina tih škola.

„Ovdje govorimo o milionskim sredstvima“, kazala je Lekić, navodeći da rokovi za realizaciju zavise prije svega od tenderskih procedura, ali da se nadaju da će uspjeti da to realizuju u toku ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније