Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 01. 2020. 20:08 >> 09:20
8

UREDNIŠTVO RTCG

"MCP nije diskriminisana, Amfilohiju poziv da gostuje"

Uredništvo Radio-televizije Crne Gore odbacilo je tvrdnje Mitropolije crnogorsko-primorske da su, kao i njihovi vjernici, diskriminisani u informativnom programu Javnog servisa.

Podsjetimo, Mitropolija je juče uputila otvoreno pismo Savjetu Radio-televizije Crne Gore protestujući zbog, kako su naveli, diskriminatorskog i nezakonitog postupanja uredništva, reagovalo je uredništvo Javnog servisa.

Reagovanje uredništva prenosimo integralno:

Žao nam je što su se "dobroželatelji" Javnog servisa iz Mitropolije, tek nakon što smo tu stranu, kako vele "iz noći u noć i iz godine u godinu" satanizovali, sad sjetili da, urbi et orbi, zavape za pomoć, jer više ne mogu trpjeti "medijskog zuluma".

Tako smo prokockali priliku da se nađemo u grupi medija kojima se Mitropolija posebno zahvalila što su "ovih dana svoje portale i medijske prostore posvetili buđenju naroda u svim krajevima Crne Gore". Jasno je da Mitropolija smatra kako je ta pohvala daleko od bilo kakve želje da se politizuju javna glasila.

Da budemo jasni – Javni servis, za razliku od privatnih medija, nema cilj ni da budi, niti da uspavljuje narod, nego da ga istinito informiše. To smo i činili, kad su u pitanju litije i molebani, u skladu s uređivačkom politikom Javnog servisa i na način koji poštuje crkveno bogosluženje. Sve to, dakako, daleko od satanizacije vjernika i sveštenstva, te govora mržnje, koji, upravo, godinama karakteriše javna obraćanja nekih crkvenih velikodostojnika.

Nije tačno ni da je Mitropoliji, sveštenstvu i vjernicima uskraćeno pravo na odgovor jer, u tom smislu, nije bilo obraćanja uredništvu. Naprotiv, nekoliko smo puta uoči usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti pozivali predstavnike Mitropolije da govore o toj temi, ali su nas razna uslovljavanja gostiju u tome onemogućila.

Dakle, pored opših mjesta o "brutalnoj diskriminaciji i manipulaciji", jedina konkretna primjedba Mitropolije odnosi se na izvještavanje s bogojavljenskog plivanja za Časni krst. Zahvaljujemo Mitropoliji što nam je otvorila oči. Nije, izgleda, trebalo stavljati akcenat na osnovni vjerski događaj – da je preko 200 mladića, povodom Bogojavljenja, zaplivalo u ledenu Moraču i na njihovu hrišćansku radost ko će prvi doplivati do simbola vjere, koliko na mitropolitovu političku lekciju predsjedniku sekularne države.

Konačno, pravo na upoređivanje neuporedivog – trajanja izvještaja s vjerskog skupa i intervjua predsjednika države, Mitropolija bi imala da ranije nije bilo više poziva za gostovanje njenih velikodostojnika, na čelu s mitropolitom Amfilohijem.

Kako bismo još jednom demantovali da "uredništvo uporno diskriminiše i praktično od javnosti skriva stranu priče Mitropolije", još jednom pozivamo mitropolita Amfilohija da bude naredni gost našeg najgledanijeg talk showa "Živa istina" u trajanju od 2 sata.

Time želimo pokazati da "nijesmo radi kavzi" i da smo u spremnosti na dijalog iskreni koliko i rektor Bogoslovije na Cetinju, kad je pozvao vjerni narod na zajedničku litiju.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније