Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 09. 2013. 08:47 >> 08:51
1

STATISTIKA

Nacija smo koja stari

Crna Gora postaje država sa sve starijim stanovništvom i spada u evropske zemlje sa visokim indeksom starenja. Prema rezultatima popisa iz 2011. u našoj državi živi 620.029 stanovnika, od čega je 18,3 odsto građana starijih od 65 godina, prenosi Pobjeda.

Broj građana starijih od 60 godina, u odnosu na ukupan broj stanovništva, povećava se godinama unazad. Ta grupa građana u 1953. godini iznosila je 10,42 odsto ukupnog stanovništva, u 1991. učešće je bilo 12,78 posto, a 2003 16,67 procenata.

Starenje stanovništva sobom nosi brojne nove izazove u obezbjeđivanju podrške i zaštite starijih i starih građana, ne samo u oblasti socijalne zaštite, već i u drugim oblastima života, a posebno u oblasti zdravstvene zaštite i u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja.

Kroz reformu sistema socijalne zaštite država nastoji da deinstitucionalizuje zaštitu starih i svede je na lokalni nivo, u smislu poboljšanja kvaliteta življenja u njihovom prirodnom okruženju, smanjujući rizik od smještaja starih u ustanove.

Analiza "Nalazi i preporuke za razvoj socijalnih servisa u lokalnoj zajednici" pokazala je da su prepoznate prioritetne grupe korisnika stari samohrani, pogotovu u udaljenim planinskim selima i siromašni stari. Prema navodima pružaoca usluga, u posebno teškom položaju su i samohrani stari u užem gradskom jezgru.

Pružaoci usluga prepoznaju da je posebno ugrožena grupa dementnih starih za koja ne postoje adekvatne usluge ni potrebni institucionalni kapaciteti za njihovo zbrinjavanje.

Direktor Direktorata za socijalnu i dječiju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Goran Kuševija podsjeća da je Vlada usvojila Strategiju za stara lica za period 2013-2016.

"Reforma sistema socijalne i dječije zaštite, komponenta dva, koju sprovodimo sa UNDP, predviđa dodjelu grant šema, gdje se odvajaju sredstva za podršku servisa za stara lica", objašnjava Kuševija.

U Crnoj Gori postoje tri doma koji smještaju stare ljude: u Risnu za 300 korisnika, Bijelom Polju kapacitet je 350 mjesta, gdje boravi 121 osoba i specijalni zavod Komanski most u Podgorici, u kojem trenutno boravi 115 korisnika.

Posebno je otežan smještaj starih lica sa demencijom i sa duševnim oboljenjima, koji su jedna od najugroženijih grupa, kao i samohrani i hronično i mentalno oboljeli, koji u sadašnjem sistemu ne mogu da dobiju adekvatnu podršku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније