Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

26. 01. 2020. 16:48   >>  16:48

RAONIĆ

"Sve manje je onih koji će osuditi društvene anomalije"

U podijeljenom društvu, gdje jačaju radikalne pozicije, sve manje je onih koji će osuditi anomalije ili biti kohezioni faktor koji će društvo dovesti do dogovora oko elementarnih stvari, ocijenio je programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić.

Raonić smatra da iako je većina građana nezadovoljna stanjem u državi, podržava one koji kreiraju to stanje.

Kako je kazao, većina na listu problema uvijek stavlja na prioritetna mjesta ona koja se tiču kvaliteta života.

"Ali kada treba da se okupe oko tih vrijednosti, to ne čine, već ih samo okupljaju i motivšu identitetska pitanja. Posebo je zanimljivo da su upravo oni koji su morali pobjeći da sačuvaju sigurnost ili obezbijede egzistenciju, najgrlatiji u podršci ovakvog sistema", rekao je Raonić agenciji Mina.

On je poručio da crnogorska vlast, umjesto da se bavi prosvjetiteljskim radom i jačanjem institucija, ona ih pothranjuje, a svoje pozicije brani socijalnim anesteziolozima, koji su u svim sferama društva.

"Neshvatljiva je tako niska svijest, koja ne motivise na tako energično protivljenje braći i komšijama koji se drugačije izjašnjavaju, a ti isti niti trunku energije ne pokazuju da ukažu na bilo koju društvenu anomaliju", rekao je Raonić.

Sve to ukupno, smatra on, kreiralo je pogodan ambijent za etničke preduzetnike i socijalne anesteziologe, koji su ovih dana aktivni kao nikad u zadnjih par godina.

Ono što brine, smatra on, je da je u podijeljenom društvu, gdje jačaju radikalne pozicije, sve manje onih koji će osuditi anomalije na "svojoj strani" ili biti kohezioni faktor, koji će društvo dovesti do dogovora oko elementarnih stvari.

"Bojim se da građani jos ne shvataju da je kvalitet njihovog života u direktnoj proporciji sa načinom na koji razmišljaju, vrijednosti koje baštine i da će se normalnost vratiti u naše društvo i da će kvalitet života biti zadovoljavajući, onda kada većina društva bude razmišljala na evropski način", kazao je Raonić.

Prema njegovim riječima, nizak nivo političke kulture, licimjerstvo međunardne zajednice i konsenzus lidera po pitanju manipulativnog vođenja politike, doveli su u takvu spiralu društvenih odnosa.

"Iz toga ćemo izaći onda kada jedan od ovih elemenata bude prevaziđen. Do tada ćemo jačati mitove koji nas homogenišu i osuđivati fašističke heroje samo kod onih drugih, iako ih sve grupe etničkih preduzetnika baštine", kazao je Raonić.

Pri tome, kako je naveo, odgovornost je najveća na vlastima.

"Oni, umjesto da se bave prosvjetiteljskim radom i jačanjem institucija, po modelu iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, oni ih pothranjuju, a svoje pozicije brane kroz socijalne anesteziologe, koji su u svim sferama drustva", kazao je Raonić.

On je mišljenja da će socio-ekonomska pitanja na dnevni red doći onda kada ljudi shvate da su izmanipulisani.

"I da ćemo bez naglašene priče o ovim temama, imati ovakve negativne trenadove", dodao je Raonić.

Kako je rekao, pravi građanin ne može biti žrtva manipulacije, jer je on politički pismen, hrabar i zna koja su pitanja ljudske intime.

"U Crnoj Gori su izmanipulisani glasači, jer mi čak nemamo ni birače i neka vrsta poetske pravde je da su pravo najvece zrtve nase tranzicije provsta oborci AB revolucije, a najugrozeniji i podloyzni diskriminaciji oni koji su na velika vrata uveli nacionalizam na ove prostore.

Raonić je mišljenja da takve stvari odgovaraju svakoj vlasti.

"Ovakve stvari su za svaku vlast, koja nema odgovornost prema opštem dobru, idelane i nemaju razloga da išta po tom pitanju mijenjanju", rekao je Raonić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније