Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

26. 01. 2020. 16:36   >>  17:52 11

UZDRŽATI SE OD NASILJA

Primjetna tolerancija policije

Postupanje policijskih službenika tokom aktuelnih javnih okupljanja u skladu je sa zakonskim normama i standardima i primjetna je tolerancija i suzdržanost prilikom primjene policijskih ovlašćenja, ocijenjeno je na sastanku koji je održan na inicijativu Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) održan je konsultativni sastanak sa predstavnicima direktorata za nadzor i za strateško-razvojne poslove, Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije i Savjeta, na kom su razmijenjena mišljenja i saznanja u odnosu na aktuelna javna okupljanja i postupanje policije.

“Zajednički je konstatovano da je dosadašnje postupanje policijskih službenika u skladu sa zakonskim normama i standardima i da je primjetna evidentna tolerancija i suzdržanost prilikom primjene policijskih ovlašćenja u izvršavanju policijskih poslova”, navodi se u zajedničkom saopštenju MUP-a i Savjeta.

Učesnici sastanka ukazali su na to da su građani dužni da postupe po naredbi policijskog službenika u svakom konkretnom događaju i suzdrže se od izazivanja incidenata.

Građani, kako su naveli, zakonitost svakog izdatog naređenja i postupanja policijskih službenika mogu da provjere kroz obraćanje Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, Savjetu za građansku kontrolu rada policije, Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije MUP-a, Etičkom odboru, kao i da u najbližoj stanici policiji podnosu prigovor.

Učesnici sastanka apelovali su na sve građane da se pravo na mirno javno okupljanje koristi u skladu sa građanskim i demokratskim vrijednostima i bez učešća u nasilju.

“Konstatuje se da je neupitna identifikacija svih policijskih službenika u vršenju policijskih poslova u svakoj situaciji i na bilo kojoj lokaciji, što potvrđuje službena dokumentacija, patrolni listovi i prepoznata odgovornost neposrednih starješina koji rukovode izvršavanjem konkretnih zadataka”, navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka osudili su napade na policijske službenike i oštećenje službenih vozila koje koristi policija.

Oni su ukazali na značaj policijskog posla u demokratskom društvu.

Kako se navodi, naročito je osuđeno objavljivanje fotografija policijskih službenika čiji je cilj njihova diskreditacija, omalovažavanje i ugrožavanje njihove sigurnosti.

“Od Uprave policije i policijskih službenika se očekuje da nastave sa zakonitim i profesionalnim postupanjem, uz poštovanje ljudskih prava i sloboda prilikom primjene policijskih ovlašćenja”, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније