Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me/Objavio: I. P. ]

27. 01. 2020. 06:45   >>  06:44 3

DAN SJEĆANJA

Holokaust - lekcija koja se ne zaboravlja

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, kada je 1945. godine oslobođen nacistički logor Aušvic u kojem je tokom Drugog svjetskog rata stradalo najmanje milion i dvjesta hiljada ljudi. Holokaust je najveći zločin u istoriji čovječanstva, a države bi trebalo da urade sve kako se nikad ništa slično ne bi ponovilo, poručuju iu Jevrejske zajednice u Crnoj Gori. Zahvaljuju našoj državi, koja je, iako mala, tada pružila utočiste Jevrejima.

 

27. januar 1945, kada je oslobođen nacistički logor Aušvic, datum je koji čovječanstvo ne smije zaboraviti, kažu istoričari.

"Upotrijebiću riječi jedne sovjetske vojnikinje koja je među prvima ušla u koncentracioni logor Aušvic nakon oslobađanja, koja je rekla da ako postoji pakao na svijetu, to je Aušvic. I da gotovo narednih nekoliko sedmica nije mogla sa sebe da spere miris genocida. Upravo je to taj osjećaj koji svi treba da imamo", kaže istoričar Boban Batrićević.

Da je Holokaust jedan od najvećih zločina u istoriji ponavljaju i iz Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

“Holokaust nije nešto što se dogodilo prije 75 godina, ne. To je lekcija koju svi moramo da naučimo. Ne fašizam, ne rasizam. Tako treba učiti djecu, i prstima im opipavati puls, kako bi bili sigurni da se ništa slično neće ponoviti nikada”, kaže rabin Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Ari Edelkop.

Ne, jer, bez obzira na boju kože ili vjersku pripadnost, svi imaju pravo na život. To je, kaže rabin, Crna Gora poštovala od početka, zato je jedna od rijetkih zemalja koja je Jevrejima, kad im je bilo najteže - pružila utočište.

“Crna Gora i Izrael imaju poseban odnos. Vi ste nas štitili, pružili nam sklonište kada nam je to bilo najpotrebnije. I danas to radite. Nijeste prijateljski nastrojeni samo prema Jevrejima, već ka svim narodima. To je dobro, jer vidimo da neke evropke zemlje ne štite antisemitizam. Naprotiv”, kaže Edelkop.

Zato je dobro što se svakodnevno pokušava pokazati da je sjećanje na holokaust možda najvažniji uslov opstanka civilizacije, jer bi suprotno vodilo propasti svijeta.

Dijana Drašković, RTCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније