Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

27. 01. 2020. 14:02   >>  22:18 3

NA AUTOPUTU

Radnici koji su se vratili iz Kine pod nadzorom

Osam radnika na autoputu, koji su doputovali iz Kine, su pod mjerama nadzora zbog koronavirusa, a ostali radnici, njih skoro 800, neće se vraćati u Crnu Goru minimum do aprila, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Vjerovatnoća pojave koronavirusa u Crnoj Gori je veoma niska, ali se ništa ne može isključiti, poručio ie ministar zdravlja Kenan Hrapović. Nadležni kažu i da je osam kineskih radnika na gradilištu autoputa, koji su se vratili iz Kine, pod stalnim nadzorom. Sa kompanijom CRBC dogovoreno je da se radnici koji su otišli u Kinu, njih 797, ne vraćaju do daljeg. Na gradilištu su trenutno 393 radnika iz Kine, dok je njih 797 u Kini.  

Podsjećamo, ranije danas je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno da troje turista iz Kine, koji borave u Budvi, nemaju simptome koronavirusa, koji je u toj zemlji odnio najmanje 80 života.

Na vanrednoj pres konferenciji, Hrapović je saopštio da su nadležni u slučaju kineskih turista pravovremeno reagovali, te da je to bila svojevrsna test proba za sistem.

"Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje preduzimaju sve mjere zaštite. Po posljednjim podacima, vjerovatnoća importacije virusa je veoma niska, ali se ništa ne može isključiti. Kako bi se preventivno djelovalo, Kliničkom centru je izdato naređenje o nabavci dodatne opreme i pooštravanje kontrole i posjeta u KCCG", rekao je Hrapović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša poručio je da je sistem organizovan u cilju da se što prije stave pod nadzor potencijalno inficirani.

"Naš je zadatak da koliko možemo učinimo onda kada nema zabrane kretanja putnika na međunarodnom nivou. Uspostavljen je nadzor na granici, a slučaj iz Budve je bio test za naš sistem", rekao je Mugoša.

Vježba je, kako je poručio, pokazala da je sistem spreman, jer je sve obavljeno za nekoliko sati.

"Smatram da će naš sistem svakim danom biti sve bolji i pokazati da smo napravili dobar sistem koordinacije i prevencije", rekao je Mugoša. 

Na presu je saopšteno da je većina radnika sa gradilišta autoputa iz pokrajine koja je u epicentru epidemije koronavirusa. U Crnoj Gori ih je više od 393, dok ih je u Kini skoro 800.

"Osam kineskih radnika na autoputu koji su doputovali iz Kine su pod mjerama nadzora, a ostali se neće vraćati u Crnu Goru minimum do aprila. To je dogovoreno na sastanku sa kompanijom CRBC", rekao je Mugoša.

Iz IJZ kažu da su, nakon obavještenja prispjelog od nadležnih zdravstvenih službi iz Budve, epidemiološke ekipe Instituta za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa zdravstveno sanitarnom inspekcijom i lokalnom epidemiološkom službom izvršile epidemiološko istraživanje sumnje na infekciju novim koronavirusom kod troje turista iz Kine.

"Epidemiološkim istraživanjem utvrđeno je da pacijenti ne ispunjavaju epidemiološke kriterijume definicije slučaja", navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

Prema epidemiološki obrađenim izjavama, ni jedan od pacijenata nije boravio u Vuhanu, gradu koji je epicentar epidemije, niti u pokrajini Hubei 14 dana prije pojave simptoma.

Istovremeno, kako je saopšteno, nijesu bili u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajem infekcije 2019-nCoV virusom.

"Pomenuti turisti nisu ispunjavali niti jedan od elemenata definicije slučaja koju je za potrebe nadzora razvila Svjetska zdravstvena organizacija i koja se primjenjuje u Crnoj Gori za nadzor nad 2019-nCoV. Kod svih pacijenata radilo se o blagim simptomima gornjih respiratornih puteva karakterističnih za blagu prehladu a samo kod jednog putnika bila je prijavljena blago povišena tjelesna temperatura koja nije potvrđena ljekarskim pregledom. Svi turisti iz grupe stavljeni su pod zdravstveni nadzor tokom boravka u Crnoj Gori a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", navodi se u saopštenju.

Dodaju da sumnje na infekciju novim koronavirusom nijesu niti neuobičajeni niti neočekivani događaji, imajući u vidu razvoj događaja posljednjih nekoliko dana u svijetu sa slučajevima infekcije sa 2019-nCoV prijavljenih u državama izvan Kine.

"Činjenica da je sprovedena epidemiološka obrada sumnji, dokazuje da otkrivanje i istraživanje obolijevanja od novog koronavirusa funkcioniše u Crnoj Gori, pokazujući visok nivo spremnosti za sprečavanje i kontrolu mogućih infekcija sa 2019-nCoV. Podsjećanja radi, do sada (zaključno sa 26. januarom 2020.) su u Evropi registrovana samo tri slučaja obolijevanja i to u Francuskoj kod putnika u međunarodnom saobraćaju koji su putovali u Kinu", kazali su iz IJZ.

M.L.B - I. P.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније