Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio CG, objavila B.B. ]

27. 01. 2020. 13:25 >> 13:30
1

VALTER BINGAM ZA RCG

Preživjelih iz holokausta sve manje, sjećanje mora opstati

Preživjeli iz holokausta, 96-ogodišnji Valter Bingam danas je najstariji radio voditelj na svijetu. Živi i radi u Izraelu, gdje se, kako priča za Radio Crne Gore, konačno osjeća kao svoj na svome.

"Imam svoj radio talk show, u Ginisovoj sam knjizi rekorda kao najstariji aktivni voditelj. Među novinarima Izraela, samo pitajte, svi znaju Valtera," priča Bingam.

Odrastao je u nacističkoj Njemačkoj. Svjedočio monstruoznim zločinima koji su prethodili Drugom svjetskom ratu. Holokaust je preživio zahvaljujući Englezima koji su prije 1939. iz Njemačke izvukli na desetine hiljada jevrejske djece.

"Rodio sam se i živio u Hitlerovoj Njemačkoj do svoje 15. godine. Živjeći pod nacistima postanete na neki način mudri, prođete tu uličnu školu. Razumijete što se dešava, iako imate 13, 14 ili 15 godina. U jednu ruku, možda sam bio naivan u odnosu na to što petnaestogodišnjaci znaju i rade danas, ali u drugu ruku - bio sam mudar. I pitate me o čemu sam razmišjao tada. Pa bio sam dijete, nadao sam se samo da će se sve to brzo završiti", priča on.

"Kinder transportom" stiže u Englesku odakle se nadao da će odmah produžiti za Palestinu, ali izbija najgori rat u istoriji čovječanstva i on, kako sam kaže, ostaje zaglavljen u Engleskoj skoro cio život.

Pristupa Britanskoj kraljevskoj vojsci, radio je kao vozač u armiji, iskrcao se na plažama Normandije i boreći se protiv Hitlera zaradio medalju za hrabrost. Nakon rata, počinje da radi kao novinar.

"Intervjuisao sam čak i njemačkog ministra vanjskih poslova iz nacističkog perioda Joakima fon Ribentropa. Bio je zgodan i izvanredno je pričao engleski. Imao je obraza da mi kaže da nije znao ništa o progonu Jevreja. Njega su prvoga objesili", kazao je Bingam.

Iako mu je Engleska pružila utočište, tu se Valter nikada nije osjećao kao kod kuće. Korijene je, navodi, pronašao tek kada je prije 16 godina stigao u svetu zemlju.

"Kod kuće sam konačno. Izrael je jak i ovdje mi se ništa ne može dogoditi. Neće biti više holokausta. Živeći u Njemačkoj, naravno da nisam imao korijene, kada sam došao u Englesku, ni tu se nisam osjećao kao da pripadam. Kako sam to znao? Kad god bih otputovao iz Britanije na odmor, nikada nijesam želio da se vratim. Svuda drugo bilo mi je ljepše. Kada sam u avgustu 2004. stigao u Izrael, konačno sam shvatio da tu pripadam. Kada otputujem npr. kod unuka i praunuka u London, nakon sedam dana kao da me neki magnet privlači nazad u Jerusalim, to je nevjerovatno. Izrael je moja pretposljednja životna stanica, posljednja će biti gore na nebu", ističe Bingam.

Mržnja prema Jevrejima raste širom svijeta

Iako se u Izraelu konačno osjeća sigurnim, svjestan je da mržnja protiv Jevreja raste širom svijeta, posebno u Evropi. To potvrđuju brojna istraživanja po kojima, ukoliko se iseljavanje nastavi, 2050. u Evropi više neće biti Jevreja.

"Moj narod toga još nije svjestan, sem francuskih Jevreja koji vide što se dešava i zato se i masovno iseljavaju. Ostali većinom žive u zajednicama, gdje su jedni sa drugima, zaštićeni u balonu koji su sami napravili. Još nijesu svjesni koliko je antisemitizam ojačao", ocjenjuje Bingam.

Evropa i svijet dužni su, upozorava on, da očuvaju sjećanje na period holokausta. Preživjelih iz tog doba svake je godine sve manje, ali sjećanje mora opstati, poručuje kao učesnik 5. Svjetskog Foruma o holokaustu koji je minule sedmice održan u Jerusalimu.

"Priča, priča i obrazovanje. Da djeca u školama uče što su ljudska bića u stanju da urade u određenim okolnostima. To dugujemo čovječanstvu", poručio je.

Zato i priča. Od 2004. bio je domaćin "Valterovog svijeta" - nedejljnog magazina na Izraelskim nacionalnim vijestima, a od 2016. uređuje "Valterov dokument" na Izraelskom radiju. Prethodno je u Engleskoj godinama radio kao novinar i glumac.
Glumio je čarobnjaka u prva dva filma o čuvenom Hari Poteru. Valter Binham 2018. postao je i najstarji čovjek na svijetu koji se odvažio da skoči padobranom iz aviona.

Vesna Đurović, Radio CG

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније