Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

28. 01. 2020. 21:35   >>  21:32

PROJEKTI PRAVNOG FAKULTETA

Studentima prilika da daju besplatnu pravnu pomoć

Studenti Pravnog fakulteta ove godine imaće priliku da kroz projekat "ENEMLOS" odgovore na zahtjeve praktične nastave, a u prvoj godini projekta realizovaće se nekoliko studijskih posjeta Zagrebu, Londonu, Varšavi, dok druga godina projekta podrazumijeva otvaranje Centra pravnih klinika u kome će studenti raditi sa licima ugroženog socijalnog statusa, posebnih potreba i asistirati u pružanju besplatne pravne pomoći, ističu na Pravnom fakultetu.

Kako je kazala dekanica Aneta Spaić, realizovani CABUFAL i tek dobijeni ENEMLOS obavezuju na nove saradnje sa eminentnim imenima nacionalne i međunarodne juridike.

Spaić je najavila i kontinuirane aktivnosti u pogledu modernizacije Pravnog fakulteta, kvaliteta nastave, kadrovskih osvježenja i intenzivne međunarodne saradnje i naučne produkcije, u 2020. godini.

"Prošle godine naši studenti nagrađeni Sudnicom, koja će od ove godine biti u funkciji praktične nastave, gdje će kroz simulaciju suđenja i analizu sudske prakse, studenti sticati sva neophodna pravnička znanja, vještine i kompetencije dobrih oratora, i modernih pravnika", kazala je Spaić.

Tokom 2020. godine sprovodiće se i pripremene aktivnosti prostornih širenja Fakulteta u vidu konstruisanja moderne biblioteke, čime će se omogućiti i dodatnih 500 m2 studentskog prostora za dnevne boravke i istraživanja.

"Usklađivanje nastave sa uspješnim trendovima komparativnih evropskih sistema, uz jačanje konkurentnosti, imperativ je ovog vremena. Snaženje studentske i nastavničke mobilnosti uz podrazumjevanu izloženost drugim pravnim kulturama mora biti cilj kako uprave tako i studentskih organizacija", istakla je Spaić.

Posebnu podršku i u ovoj godini imaće najbolji studenti.

"Već uveliko se sprovode logističke i suštinske pripreme timova Pravnog fakulteta na internacionalna takmičenja, u Beču i Frankfurtu. U Podgorici ćemo po prvi put organizovati pre-moot na kome ćemo ugostiti regionalne timove, a među njima i tim mađarskog Caroli pravnog fakulteta. Ovo je i korak dalje i više u snaženju studentskih priprema i studentskih angažovanja na najzahtjevnijim, najobjektivnijim forumima demonstracija stečenih znanja", kazala je dekanica.

Ona je dodala da će ova godina dati i odgovor da li je iscrpno i sistematično pripremana aplikacija Žan Monea - modula evropskog prava, uspješna, te da li će se crnogorskom tržištu pravnika ponuditi vrlo konkurenatan modul na kome će se izučavati pravo EU.

"Pored ove činimo i najavu pripreme interdisciplinarnog nacionalnog projekta koji ćemo plasirati EACEA kao Erasmus projekat, a povodom koje se priprema studijska posjeta evropskim centrima koji nude mastere prava djeteta, u organizaciji UNICEF-a, kao projektog partnera", saopštila je Spaić.

Ona je saopštila i da je cijela 2019. godina bila je u znaku osnivanja crnogorskog ogranka International Legal Association, sa sjedištem u Londonu.

"Na ovogodišnjoj sjednici i naučno stručnoj konferenciji u Kjotu, prvi put će, sa predstavnicima naučne zajednice iz 140 zemalja, učestvovati i tri profesora Pravnog fakulteta, koji će prezentovati svoje radove", navodi Spaić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније