Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ TVCG/Mina ]

28. 01. 2020. 14:00   >>  16:13 9

FORENZIČKI CENTAR

Propagandna kampanja dirigovana iz Rusije i Srbije

Propagandna kampanja protiv Crne Gore koja je zasnovana na lažnim vijestima dirigovana je iz Rusije i Srbije, saopštio je analitičar Digitalnog forenzičkog centra Milan Jovanović.

U protekla tri mjeseca, objavljeno je oko 35 hiljada članaka i objava na društvenim mrežama koje se direktno tiču kampanje protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti, od kojih je 20 hiljada došlo iz Srbije, a šest hiljada iz Crne Gore, saopšteno je iz Atlantskog saveza.

Jovanović rekao je na predstavljanju prezentacije “Dezinformacione svetinje”, da je po broj članaka koji su objavljeni jasan pokazatelj da kampanja dolazi iz Srbije.

„Kampanja dolazi iz Rusije i Srbije. Potpuno indikativno što u posljenja tri mjeseca 35 hiljada članka koji se tiču ovog zakona, čak 20 hiljada dolazi iz Srbije, što govori da neko naravno pumpa određeni sadržaj koji postaje sve popularniji, a te informacije koje dolaze nijesu 20 hiljada istinitih članaka“, kazao je Jovanović i dodao da je oko devet hiljada informacija stiglo iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske.

Jovanović je kazao da je ključna stvar da su pregledom društvenih mreža i portala utvrdili ključne grupe i pojedince koji se bave ovom temom na način što plasiraju lažne vijesti.

„Svi ključni tekstovi Informera, Blica i Kurira pozivaju se na neimenovane izvore, pozivaju se na crnogorske medije, ali niko od crnogorskih medija na ovakav način u posljenjih desetak dana nije pisao na tu temu“, rekao je Jovanović.

Kako je kazao, u istraživanju su više bili fokusirali na konkretne primjere dezinformacija u cilju prikazivanja svega što jedna dezinformaciona kampanja sa sobom nosi, koji nijesu samo lažne vijesti i dezinformacije.

Jovanović je objasnio da su to su pozivi na nasilje, radikalizaciju komentara, iskorišćavanje djece u svrhe u koje ne bi trebalo da se koristi.

On je kazao da prezentacija predstavljala jedan siže onoga što je rađeno u prethodna tri mjeseca.

„Mislim da ni jedna platforma, mediji ili društvena mreža se nijesu izuzeti od ove kampanje, facebook kao najveća društvena mreža i zajedno sa medijima predstavlja najveći izvor informacija ali nažalost i dezinformacija“, rekao je Jovanović.

Jovanović je kazao da je analizom samog modusa načina ponašanja koji je bio zastupljen u zemljama jugoitočne Evrope, u Ukrajinii zapadnim zemljama, smatra da je to način djelovanja koji je viđen u tim zemljama.

„Ako je tamo došao iz Rusije, i potvrđeno je da je došao iz Rusije, stoga bi mogao reći da je to ista adresa“, rekao je Jovanović.

Protesti počeli da poprimaju političke dimenzije

On je kazao da su protesti koji su organizovani zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti na početku bili samo duhovni, ali da su vremenom počeli da poprimaju političke dimenzije.

„Protesti su na početku bili duhovnog karaktera , koji se može vidjeti po nedostatku bilo kojih propagandnih materijala, zastava nacionalističkih obaveza, prema svemu onome što vidimo sada postoji taj trend da litije poprimaju politički akarakter“, kazao je Jovanović.

Kako je kazao potrebno je više pažnje posvetiti edukaciji djece i nadležni organi u tom smislu treba da ulože dosta više, a hapšenje ne može biti način za spriječavanje plasiranih dezinforormacija.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније