Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR centar, objavila B.B. ]

29. 01. 2020. 15:30   >>  15:29

POZITIVNA OCJENA SVJETSKE BANKE

Unaprijeđena funkcionalnost DRI

Funkcionalnost Državne revizorske institucije (DRI) je unaprijeđena kada je u pitanju sprovođenje procesa revizije, blagovremenost dostavljanja revizorskih izvještaja Skupštini, a ta institucija će i u narednom periodu doprinositi dobrom upravljanju u javnom sektoru, saopšteno je na pres konferenciji DRI, povodom predstavljanja rezultata iz Izvještaja o ocjeni učinka Javna potrošnja i finansijska odgovornosti (PEFA), koji se odnose na oblast eksterne revizije.

Predsjednik Senata DRI Milan Dabović, istakao je da je DRI u Izvještaju Svjetske banke ocijenjena ocjenom B +, a 2013. godine je, kako je rekao, bila ocjena C+ što je, kako smatra, značajan napredak kada je u pitanju funkcionalnost i organizovanost DRI na području revizije javnog sektora.

"Ocjena je zasnovana na procjeni obuhvata i standarda revizije, gdje je data ocjena B; dostavljanja izvještaja o reviziji zakonodavcu, ocjena B; sprovođenje preporuka eksterne revizije ocjena B i nezavisnost rada DRI ocjena A". DRI djeluje nezavisno od izvršne vlasti i sprovodi pun opseg revizija", istakao je Dabović.

Revizorski izvještaji se dostavljaju u razumnom vremenskom roku

Kada je u pitanju revizija godišnjih finansijskih iskaza Vlade, koji se dostavljaju Skupštini, konstatovano je, kako je pojasnio, da se revizorski izvještaji dostavljaju u roku od četiri mjeseca nakon što su dostavljeni na reviziju "što je razuman vremenski okvir".

"Kada je u pitanju obuhvat, što je posebno važno, DRI vrši reviziju svih državnih prihoda i rashoda, što je njen osnovni zadatak. Međutim, usljed ograničenja finansijskih izvještaja koji ne sadrže informacije o imovini i obavezama, ovaj obuhvat je ograničen", kazao je Dabović.

DRI je, kako je ukazao, značajno unaprijedila svoj rad donošenjem velikog broja smjernica i uputstava "i njena ograničenja su uglavnom u vezi sa ograničenjima koji proizilaze iz finansijskih iskaza države".

"DRI je tokom tri zadnje godine, u zakonski definisanom roku, predala izvještaje o reviziji završnog računa budžeta države i redovno informisala Skupštinu i javnost o realizaciji datih preporuka", kazao je Dabović.

On je rekao da je sprovedeno istraživanje na primjeru 30 zemalja članica Evropske unije i regiona i da su rezultati pokazali da DRI u Crnoj Gori u optimalnom vremenskom periodu izvršava svoju obavezu, a to je potvrdio i ovaj Izvještaj".

Senator DRI Zoran Jelić, kazao je da je u Izvještaju Svjetske banke konstatovano da je DRI povećala kapacitet za vršenje revizija, unaprijedila metodologije za reviziju i sprovela interne procedure za obezbjeđenje kvaliteta.

Primjetno je, kako je dodao, da su u ocjeni konstatovana ograničenja koja, kako je pojasnio, imaju uticaja i na samu ocjenu rada DRI.

"To se, prije svega, odnosi na realizaciju preporuka i ograničen obuhvat imovine i obaveza u finansijskim iskazima Vlade. Takođe, u ovom Izvještaju je konstatovano da je stvarni obuhvat lokalnih uprava i javnih preduzeća od strane DRI i dalje ograničen. Povećan je kapacitet DRI za vršenje revizija, ali broj revizija, ekonomičnosti, efikasnosti i učinaka je i dalje ograničen", rekao je Jelić.

On je ukazao da je DRI godišnjim planom revizija za ovu godinu planirala povećanja broja revizija lokalnih uprava i revizije uspjeha.

"Institucija će krajem tekuće godine biti domaćin četvrtog sastanka EUROSAI Radne grupe za reviziju opština i seminara koji će se održati na temu upravljanja imovinom opštine, a sve u cilju primjene najboljih praksi i unapređenja metodologije rada same DRI", naveo je Jelić.

Jelić je rekao da je pri kraju izrada Priručnika za vršenje finansijske revizije i revizije pravilnosti.

"Ovo predstavlja jedan segment koji će zajedno sa realizacijom ostalih aktivnosti koje je Institucija postavila Strateškim planom razvoja doprinijeti da unaprijedimo rad Državne revizorske institucije i doprinesemo jačanju njenog uticaja u upravljanju javnim finansijama, kao i zatvaranju poglavlja XXXII koje se odnosi na finansijski nadzor", rekao je Jelić.

Senator DRI Radule Žurić, je istakao da je izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji 2014. godine bila osigurana funkcionalna, organizaciona i finansijska nezavisnost DRI.

On smatra da će DRI i u narednom periodu biti prepoznata kao pouzdana, stručna i nezavisna institucija koja, kako je rekao, ima za cilj da doprinosi dobrom upravljanju u javnom sektoru.

Rast javnog duga vezan za autoput

Odgovarajući na pitanje novinara Dabović je kazao, da zadnjih nekoliko godina postoji rast produktivnog javnog duga, koji je vezan za izgradnju puta Bar Boljari.

"Moramo biti svjesni da to nije tekuća potrošnja, već je to investicija, koja bi trebalo da obezbijedi odgovarajuće prihode državi, što direktne, što indirektne. Ono što ostaje pitanje je da li će taj put biti adekvatan onom nivou koji će omogućiti da se generiše ekonomski rast u mjeri koja će obezbijediti fiskalitete da se pokrije, sanira javni dug i otplate obaveze po osnovu zaduživanja u vezi izgradnje toga puta. Da nije bilo odgovarajućih fiskalnih procjena, koje su ukazale na pozitivno rješenje, u tu investiciju Vlada sigurno ne bi ušla", pojasnio je Dabović.

On je istakao da Crna Gora ne povećava javni dug i ne zadužuje se da bi finansirala tekuću potrošnju, da bi finansirala zarade, penzije socijalne programe itd.

"Crna Gora se u ovom momentu zadužuje da bi omogućila investiranje. Investiranje vrlo rijetko dovodi do problema koji bi značajnije ugrozili fiskalne bilanse određenog entiteta. Fiskalni bilansi određenog entiteta ugrožavaju se onog momenta kada je dominantno zaduživanje namijenjeno finansiranju tekuće potrošnje, a to ovdje zaista nije slučaj“, rekao je Dabović.

On je kazao da je Izvještaj Svjetske banke putokaz i za DRI i za Vladu.

Izvještaj o ocjeni učinka „Javna potrošnja i finansijska odgovornosti“ (PEFA), koji se odnosi na period 2016-2018. godine sadrži pregled učinka u različitim procesima upravljanja javnim finansijama i institucijama koje su obuhvaćene kroz različite oblasti sa sedam PEFA stubova i 31 indikatorom. Ocjenu je sprovela Svjetska banka, u saradnji sa Vladom Crne Gore i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku Povjereničkog fonda SAFE (SAFE Trust Fund).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније