Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tanja Perović, TVCG

29. 01. 2020. 19:56   >>  19:59 8

DEKAN FPN-A

"Zakon suštinski ništa ne mijenja"

Dekan Fakulteta političkih nauka i bivši predsjednik Ustavnog suda Milan Marković ne vidi ništa neustavno u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Ništa se, kaže, suštinski ne mijenja, osim što se aktivnosti vjerskih zajednica stavljaju pod okrilje države, koja je samo iskoristila svoje pravo da ovu oblast zakonski reguliše.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, prema ocjeni Markovića, moderan je, dugo pripreman tekst, usklađen sa pravilima evropske prakse i savremenih procedura. Smatra da je bio potreban Crnoj Gori, budući da od 1977. godine nijesmo imali zakon koji reguliše ovu oblast.

"Država je nesumnjivo iskoristila svoje pravo da u legalnoj i legitimnoj proceduri usvoji jedan ovakav zakon sa svim svojim odredbama, onakvim kakve jesu", kaže Marković.

On napominje da samo Ustavni sud, kao jedini autoritativni tumač Ustava, može dati krajnju riječ da li je zakon ustavan.

"Ne vidim u ovom zakonu ništa neustavno. I ova oblast i aktivnosti različitih vjerskih zajednica u ovom zakonu dovode se k poznaniju prava i regulisanju određenih imovinskih odnosa", ističe Marković.

I tu je, prema njegovoj ocjeni, stvar potpuno jasna.

"Sva ona imovina gdje nemamo da je to imovina neke vjerske zajednice, ili pak imovina u kojoj su učestvovali građani. Dakle, to će biti državna imovina. Raspolagaće joj vjerske zajednice određenim dokaznim sredstvima da bi se utvrdilo pravo svojine i normalno imovina ne može se otužiti, ili na bilo koji način oštetiti ili umanjiti, bez saglasnosti države", navodi Marković.

Iako rješenja iz zakona izazivaju određeni otpor, jedno je, kaže Marković, sigurno.

"Svako će i nakon ovog zakona ići u crkvu u koju je do tada išao, istom će se Bogu moliti ili klanjati, iste će vjerske obrede vršiti, svoja vjerska osjećanja ispoljavaće na isti način, biće isto vjerujući ili nevjerujući kao do sada. Dakle, suštinski se ništa ne mijenja", poručuje Marković.

Osim što država pod svoje okrilje stavlja pravne aktivnosti ovih zajednica. Jer i one su pravna lica, napominje Marković. Te kao takve moraju poštovati Ustav i zakone Crne Gore. Kao što njihova autonomna pravila, niko neće dirati, zaključuje Marković.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније