Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

30. 01. 2020. 06:31 >> 06:31

U DECEMBRU

Zbog pesticida s granice vraćeno 50 tona hrane

Inspekcija je tokom decembra zabranila uvoz oko 50 tona hrane iz uvoza zbog lošeg kvaliteta, kao i prisustva pesticida i štetnih organizama, navodi se u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP), pišu Dnevne novine.

 

Kako se navodi, zabranjen je uvoz osam pošiljki paprike u količini od 23.204 kilograma, jedna pošiljka nara u količini od 3.174 kg, jedna pošiljka krompira u količini 24.300 kg.

Uništena je jedna pošiljka meda u ukupnoj količini od 864 kg, kao i dvije pošiljke sadnog materijala ukrasnog bilja u količini od 100 komada.

Prema podacima iz izvještaja, paprike i nar sadržali su pesticide u količinama većim od dozvoljenih, dok je krompir bio lošeg kvaliteta. Kod uništenih sadnica utvrđeno je prisustvo štetnih organizama, a med nije bio u skladu sa zahtjevima bezbjednosti.

Osim toga, kao nebezbjedna vraćena je i jedna pošiljka pekarskih proizvoda u ukupnoj količini od 60 kg.

“Tokom decembra od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinjskog porijekla u nadležnosti Inspekcije za hranu, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti, zabranjen je uvoz i stavljanje u slobodan promet jedne pošiljke hrane u ukupnoj količini od 60 kg zbog neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti”, naveli su iz Uprave.

Nepravilnosti su utvrđene i prilikom unutrašnje kontrole, gdje je zbog prisustva salmonele na domaćim gazdinstvima uništeno 5.000 koka nosilja i 26.000 tovnih piladi.

“Prilikom sprovođenja upravnih mjera radi suzbijanja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti, u decembru uništene su dvije domaće svinje i jedna divlja svinja nakon laboratorijske potvrde ispitivanih uzoraka i potvrđenog nalaza Trichinella spiralis, na registrovanom gazdinstvu i izvršeno je uništenje 5.000 koka nosilja kao i konzumnih jaja stavljenih van prometa nakon utvrđivanja salmonele (Salmonella enteritidis) u ovom jatu i 26.000 tovnih piladi kod kojih je potvrđena Salmonella enteritidis”, navodi se u izvještaju UBHVFP

U unutrašnjoj kontroli u izvještajnom periodu izvršena je kontrola u 399 objekata u kojima se obavlja djelatnost poslovanja hranom. Prilikom kontrole utvrđene su nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme, nehigijensko rukovanje hranom tokom obrade i slično.

Tom prilikom izdato je ukupno 25 prekršajnih naloga u iznosu od 10.130 eura, jedno rješenje o privremenoj zabrani djelatnosti, ali i četiri rješenja o zabrani rada licima koja rukuju hranom.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti, inspektori su preduzeli 116 upravnih mjera i to: 29 rješenja o otklanjanju infrastrukturnih neusaglašenosti u određenom roku; jedno rješenje o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti obrade i pripreme hrane; četiri rješenja o zabrani rada licima koja rukuju hranom; sedam rješenja o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane; 50 ukaza o otklanjanju manjih nedostataka za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme; izdato je 25 prekršajnih naloga (10.130 eura). Izvršeno je 47 kontrola izvršenja mjera naloženih u prethodnom periodu”, dodaje se u izvještaju Uprave

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније