Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Beta [ Objavio: O.Z. ]

30. 01. 2020. 14:17   >>  15:31 10

PRED USTAVNIM SUDOM

Povlače inicijativu advokata, SPC pokreće novu

Na proširenoj sjednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je pod predsjedništvom patrijarha srpskog Irineja održana danas, razmatrani su pravni koraci koji će, uz saglasnost Sinoda sa Patrijarhom na čelu, biti preduzeti pred Ustavnim sudom Crne Gore, saopštila je informativna služba Patrijaršije SPC.

U saopštenju se navodi da je na proširenoj sjednici Sinoda koju je iniciralo "donošenje spornog i antiustavnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori", jednoglasno odlučeno "da se povuku inicijative koje je tom sudu podnio advokat Miroslav Nikolić, u ime Svjetog Sinoda i u ime Srpske Patrijaršije".

"Odlučeno je i da se pokrene inicijativa pred crnogorskim Ustavnim sudom u koordinaciji eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i Svetog Sinoda", navodi se u saopštenju.

"Još jednom su svi sabrani arhijereji sa patrijarhom na čelu izrazili divljenje pred jednodušnošću naroda koji je u Crnoj Gori i šire ustao u odbranu svojih svetinja. Ovi svenarodni mirni i hrišćanski protesti su zaista glas Božji i nijesu usmjereni protiv države Crne Gore, nego su poziv na prevazilaženje nacionalnih, političkih i ideoloških podjela kojima je bremenito društvo u današnjoj Crnoj Gori, budući da su učesnici ovih molitvenih litija već sve to prevazišli i sve nas pozvali na već, među njima ostvareno, jedinstvo u istini, pravdi i poštenju", navodi se u saopštenju.

Proširenoj sjednici Sinoda SPC u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu prisustvovali su i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Episkop budimljansko-nikšićki Joanikijem, Episkop mileševski Atanasije i Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније