Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

30. 01. 2020. 17:18 >> 17:14
1

NIKOLIĆ I RAJZING RAJNKE

SAD podržavaju razvoj UCG

Sjedinjene Američke Države (SAD) u potpunosti podržavaju razvoj Univerziteta Crne Gore (UCG), saopšteno je na sastanku rektora UCG Danila Nikolića i ambasadorke SAD u Podgorici, Džudi Rajzing Rajnke.

Kako je saopšteno iz UCG, Nikolić i Rajzing Rajnke razgovarali su o dosadašnjoj i budućoj saradnji UCG i visokoobrazovnih institucija u SAD-u i programima koje su dostupni istraživačima i studentima Univerziteta.

Nikolić je istakao dugu tradiciju koju UCG ima u saradnji sa univerzitetima u SAD-u, budući da je prvi međunarodni sporazum potpisan 1975. godine upravo sa Državnim univerzitetom u Floridi.

Kako se navodi, razvoju nauke u Crnoj Gori značajno je doprinio Fulbrajt program, koji je decenijama pružao crnogorskim naučnicima mogućnost za usavršavanje u SAD-u.

Nikolić je istakao spremnost za uspostavljanje partnerske, strateške saradnje sa određenim univerzitetima, sa kojima bi njen opseg obuhvatao jaču bilateralnu akademsku i naučnu oblast saradnje.

On je naglasio značaj English language fellowship programa, preko kojeg je ove akademske godine obezbijeđen predavač engleskog jezika za strance.

Predavač će, kako je objasnio, raditi na obuci nastavnika Univerziteta za izvođenje nastave na engleskom jeziku, za potrebe akreditacije programa na engleskom jeziku, što će dalje doprinijeti boljoj internacionalizaciji Univerziteta.

Rajnke se usaglasila sa predlogom Nikolića i navela da je spremna za svu podršku u omogućavanju uspostavljanja takvog oblika saradnje.

Univerzitet će, kako je saopšteno, identifikovati prioritetne naučne oblasti i u skladu sa tim radiće se na uspostavljanju adekvatnog partnerstva.

Rajzing Rajnke podržala je napore Univerziteta u uspostavljanju nastave koja će se izvoditi na engleskom jeziku i akreditaciji takvih programa, što će doprinijeti većoj zainteresovanosti studenata iz SAD-a za studije na UCG.

Ona je istakla značaj programa akademske razmjene za nastavni kadar, a naročito za studente, koji će sa novim znanjem, iskustvom i vještinama doprinijeti razvoju društva u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније