Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

30. 01. 2020. 20:26 >> 20:26

OTVORENO PISMO

"Zatečeni ukidanjem popodnevnog spavanja"

Savjet roditelja JPU Đina Vrbica obratio se otvorenim pismom Upravi vrtića, a povodom odluke da se predškolcima JPU Đina Vrbica od 3. februara ukida obavezni popodnevni odmor u vrtiću.

Otvoreno pismo Savjeta roditelja JPU Đina Vrbica prenosimo integralno.

Želimo prvenstveno da podsjetimo javnost i sve relevantne institucije da smo od samog početka izrazili spremnost da budemo uključeni u proces donošenja ovakve odluke, da je iniciijativa o ukidanju obaveznog spavanja potekla od Savjeta ali da je Savjet i tom prilikom tražio od Uprave na uvid dokumentaciju koja bi ukazala na to da je dobro ovakvu odluku sprovesti u JPU Đina Vrbica, uzimajući u obzir kadrovske i prostorne kapacitete kojima raspolaže Ustanova. Do danas nijednu studiju, plan, preporuku nismo dobili.

Nadalje, zatečeni informacijom iz medija da se ukida obavezno spavanje za sve uzraste od 3 do 6 godina sa početkom sprovođenja odluke od 01.februara 2020.godine Savjet je reagovao obraćanjem Upravi, medijima i gostovanjima predsjednice Savjeta u dvije TV emisije. Tada smo uputili listu pitanja Upravi. Odgovore nismo dobili do danas a direktor se tada obratio javnosti putem zvanične facebook stranice izmijenjenom izjavom o sprovođenju odluke a nakon nekoliko dana izjavom da se odluka neće sprovoditi u narednom periodu. 

Tokom emisije Okvir koja je emitovana na nacionalnoj televiziji Predsjednica Upravnog odbora JPU Đina Vrbica ujedno i PR te ustanove Vesna Marković je uvjerila javnost i Savjet da se nijedna odluka ovog tipa neće sprovesti u djelo bez poštovanja relevantnih procedura koje uključuju odlučivanje na Upravnom odboru kao i da će o svemu prvenstveno biti obaviješteni roditelji. Savjet roditelja ima svog predstavnika u Upravnom odboru i sa tim u vezi potvrđujemo da nijedna sjednica UO nije održana u proteklom periodu, a odluka je ipak donesena i već stupila na snagu. Danas u medijima možemo pročitati izjavu pomenute gospođe koja glasi ‘’Ukidanje spavanja u vrtiću predviđeno je samo za predškolske grupe, a odnosiće se na sve vaspitne jedinice. Direktor ustanove smatra da je ovakav režim dobar za mališane…’’ Skloni smo da zaključimo da se prilikom odlučivanja o dnevnom ritmu naše djece pita i uvažava mišljenje pojedinca koji je na rukovodećoj poziciji preskačući sve druge relevantne činioce. 

Savjet je jutros zatražio svu dokumentaciju koja je prethodila ovoj odluci od Uprave, koja će nam malo bolje razjasniti o kojoj se nadležnosti direktora tačno radi po Statutu, jer i u okviru svojih nadležnosti direktor ne može da postupa u skladu sa svojim ličnim uvjerenjima i stavovima već u skladu sa procedurama. Naglašavamo da se Godišnji plan i program rada usvaja početkom školske godine i da usvojeni plan i program ne predviđa ni mogućnost uvođenja ovakve promjene, čak ni za predškolski uzrast.

Smatramo da se ovakva odluka ne može adekvatno sprovesti ni u jednoj vaspitnoj jedinici ove Ustanove jer za to ne postoje ni prostorni ni kadrovski uslovi. Ne postoje odvojene prostorije, ne postoji dovoljno kadra, smatramo da odmor nije isto što i: mirna aktivnost, boravak u dvorištu, fizička aktivnost u sportskoj sali koju nema 90% vaspitnih jedinica. Grupe su prekobrojne čak i preko 100% i u jaslenom i u vrtićkom uzrastu. 

Vaspitači su nedovoljno obaviješteni o sprovođenju ove odluke i već nakon dva dana sprovođenja u VJ Dragan Radulović saznajemo da djeca nisu ponuđena da spavaju već se odluka odnosi na sve, da su djeca razdražljiva i nervozna, da su krevetići većinom sklonjeni iz učionica, da se ova odluka sprovodi u vidu smirivanja djece ‘’ko ne bude dobar danas moraće da spava’’ i slično. Savjet će pomno pratiti situaciju a istovremeno se obratiti svim relevantnim institucijama. 

Izražavamo ogromno žaljenje i nezadovoljstvo što Uprava Đine Vrbice ne želi da ostvari saradnju sa roditeljima jer nismo uvaženi ni na jedan propisan način. O ovoj odluci nismo obaviješteni od strane Uprave već od strane vaspitača koji su je dobili na uvid, napisanu šturo bez instrukcija kako će se odluka sprovoditi u djelo. 

Konvencija o pravima djeteta Usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989.godine predviđa sprovođenje svih aktivnosti u skladu sa najboljim interesom djeteta što ne možemo utvrditi da li je zaista tako obzirom da nam nedostaju važne informacije struke na osnovu koje je odluka donijeta. 

Istom konvencijom predviđeno je da je osnovna briga svakog roditelja najbolji interes djeteta, Savjet roditelja se u skladu sa tim izjašnjava da u uslovima u kojima posluje JPU Đina Vrbica ovakva odluka direktno šteti interesu djeteta i suprotna je zakonom zagarantovanom pravu djeteta na odmor. 

Sobzirom da Uprava bira da ostane nijema na naša pitanja i inicijative, da kao kanal komunikacije prema Savjetu koristi medije primorani smo da u narednom periodu uključimo sve više instance u rješavanje ovog i sličnih problema koji se dešavaju u poslovanju ove predškolske ustanove.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније