Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

02. 02. 2020. 08:07   >>  08:06

INICIJATIVA ZOCG

Novi rokovi za legalizaciju

Ministarstvo održivog razvoja i turizma prihvatilo je inicijativu Zajednice opština Crne Gore i dozvolilo novi rok za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, piše Dan.


Da je ministarstvo prihvatilo inicijativu za Dan je potvrdio Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opštine Crne Gore, navodeći da će novi rok za legalizaciju bespravnih objekata biti utvrđen izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Izmijenjeni zakon sa ovom novinom je, kako je naveo Bojadžić, pripremljen i poslat opštinama na izjašnjenje.

"Odbor za planiranje prostora Zajednice opština procijenio je da zakon treba izmijeniti u dijelu procedure legalizacije bespravno sagrađenih objekata, u dijelu roka za dostavljanje zahtjeva za legalizaciju, u dijelu uređenja uslova gdje opštine mogu investitorima, koji hoće da ulože sredstva u neki projekat koji zapošljava ljude i stimuliše razvoj, da odobre određena umanjenja tih komunalnih naknada za uređenje zemljišta i nekih drugih predloga. Mi smo Ministarstvu održivog razvoja dostavili 17 predloga, i prema našim informacijama svi ti predlozi su prihvaćeni od strane ministarstva. Zakon je pripremljen i dostavljen opštinama da se izjasne da li je to to. Mislim da ćemo negdje u martu na sjednici Skupštine Crne Gore imati predlog zakona koji će biti značajno povoljniji i primjenljiviji u praksi u ovom dijelu kako bi se malo olakšao i ubrzao proces legalizacije, opštinama omogućilo da kroz svoje odluke mogu određenim investitorima da daju povoljnosti da odobre umanjena", naveo je Bojadžić.

Bojadžić navodi da će u novom roku priliku da legalizuju bespravne objekte imati samo oni vlasnici čiji se objekti nalaze na orto-foto snimku.

"Prethodni rok za legalizaciju se ne može produžiti jer je on istekao ali se mora utvrditi novi i to će biti definisano izmijenjenim zakonom. Rok neće biti ograničen, au zakonu će biti ugrađena norma koja će omogućiti da svi vlasnici čiji su objekti na orto-foto snimku mogu da podnesu zahtjeve za legalizaciju objekata. Vlasnici koji su objekte gradili nakon orto-foto snimka neće moći ući u proces legalizacije. Dakle,svi vlasnici čiji su objekti na orto-foto snimku će imati priliku da podnesu zahtjev za legalizaciju i u toj proceduri, ukoliko ispunjavaju uslove sa aspketa plana, legalizacija će im biti odobrena. Mi smo u Zajednici opština zadovoljni jer maltene sve ono što smo predložili, to je i prihvaćeno", navodi Bojadžić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније