Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

02. 02. 2020. 14:41 >> 14:41

20 TEŠKO POVRIJEĐENO

Prošle godine na radu poginulo sedam osoba

U Crnoj Gori prošle godine sedam osoba poginulo je usljed povreda na radu, dok je 20 osoba teško povrijeđeno, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Iz Uprave su agenciji Mina kazali da je to za 61,43 odsto manje u odnosu na 2008. godinu, kada je zabilježen najveći broj povreda na radu.

„U toku prošle godine izvršeno je 27 uviđaja povreda na radu, i to sedam smrtnih i 20 teških“, naveli su iz UIP-a.

Kako su kazali, najčešći uzroci povreda na radu su neprimjenjivanje mjera zaštite i zdravlja na radu (pad sa visine ili u dubinu, udar električne struje, udar/prignječenje trupca), angažovanje osoba koje nijesu osposobljene za bezbjedan rad na poslovima koje obavljaju i kod kojih nije izvršena prethodna provjera zdravstvene sposobnosti.

„Najčešći uzroci su i dotrajalost sredstava za rad i njihova upotreba bez prethodnog pregleda i ispitivanja, odnosno bez pribavljenih stručnih nalaza od ovlašćenih organizacija za poslove zaštite i zdravlja na radu“, dodali su iz UIP-a.

Najviše povreda na radu, kako su kazali, desilo se u građevinskoj djelatnosti, djelatnosti prenosa i distribucije električne energije i drvnoj industriji.

„Ukoliko je utvrđena neposredna opasnost po život ili je ugroženo zdravlje zaposlenih, izricana je mjera zabrane rada ili zabrana upotrebe sredstava za rad na kojima se desila povreda“, rekli su iz UIP-a.

Kako su kazali, preduzimane su druge mjere i radnje iz nadležnosti Inspekcije rada, a izvještaji o povredi na radu dostavljeni su nadležnim sudskim organima ili tužilaštvu koji utvrđuju vrstu postupka koji treba da se pokrenu.

Iz UIP-a su podsjetili da u vršenju inspekcijskog nadzora inspektor rada za oblast zaštite i zdravlja na radu, pored obaveza i ovlašćenja utvrđenih zakonom, ima obavezu i ovlašćenje da izvrši uviđaj teških, kolektivnih i smrtnih povreda na radu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније