Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

04. 02. 2020. 10:33   >>  19:45 2

HRAPOVIĆ ZA RADIO CG

Pacijenti ne smiju da čekaju

Ne smijemo dozvoliti da pacijenti čekaju i da ih šetaju od izabranog doktora do specijaliste, poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović. On je kazao da su specijalisti dužni da medicinskim sestrama daju nalog da se pacijentima zakaže kontrolni pregled, umjesto da po njega idu ponovo kod izabranog ljekara.

Hrapović je naveo da su uočili problem sa zakazivanjem kontrolnog pregleda i da su uputili dopis Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), kako bi se ta praksa eliminisala.

"Sva odgovornost u projektu centralnog zakazivanja je na menadžmentu zdravstvenih ustavnova, za realizaciju su zaduženi direktori", kazao je ministar za Radio Crne Gore.

Poručio je da Ministarstvo zdravlja na nedjeljnoj osnovi radi analizu zakazivanja putem elektronskog modela.

"Organizacija rada svake ustanove je na doktorima. Broj prigovora iz godine u godinu manji, a mi analiziramo svaki pririgovor i tražimo pisani stav u skaldu sa kojim reagujemo", naveo je Hrapović.

Ministar je poručio da pacijeniti ne moraju nužno da dobiju uput za specijalistički pregled u KCCG.

"Mogu dobiti uput i za neku drugu bolnicu u Crnoj Gori, i u ostalim ustanovama imamo specijaliste koji mogu da pruže uslugu pacijentu. To je misija i politika Minsitarstva", kazao je Hrapović.

Odgovarajući na pitanje slušaoca Radija Crne Gore o gužvama u Urgentnom centru KCCG, Hrapović je rekao da je u pitanju neadekvatna trijaža.

"Planiramo izgradnju novog urgentnog centra, ali se plašim da se bez adekvatne trijaže ne može biti ni uspješniji ni brži. Plan je da se određeni broj kadra pošalje na obuku za trijažu, kako bi se znali koji je slučaj hitniji i ima prioritet", pojasnio je ministar.

Pod nadzorom 125 putnika 

Svi zdravsteni radnici u Crnoj Gori imaju adekvatnu zaštitu kada je u pitanju koronavirus. Hrapović je, gostujući na Radiju Crne Gore, naveo da Crna Gora ima obezbijeđene uslove i za pacijente za koje se sumnja da imaju simptome virusa.

"Situacija je pod kontrolom, pod nadzorom je 125 putika i njihovo praćenje je konstantno, kako nalažu pravila Svetske zdravstvene organizacije. Crne Gora sprovodi sve politike onako kako to propisuje SZO", poručio je ministar.

Svaki ljekar važan 

Ministar je naglasio je da je povećanja zarada u zdravstvu od 15,3 odsto za dvije godine najveće u proteklih nekoliko godina.

"Zahvaljujući dinamičnom ekonomskom radu, došli smo do situacije da povećamo zarade. Vlada je za zdravstvo ove godine odvojila preko 9 miliona eura, za sljedeću oko tri miliona. Odgovornim odnosom prema zdravstvenom sistemu, Vlada na pravi način odgovorila izazovima, a posebno na globalna kretanja Dobar pravac uz sve druge aktivnosti Vlade i Ministarstva ukazuje da smo na dobrom putu da građanima obezbijedimo kvalitetan zdravtveni sistem", kazao je ministar za Radio Crne Gore.

Podsjetio je na ulaganja u rješavanja stambenih pitanja zaposlenih, njihov standard, kontinuirano usavršavanje, rekonstrukciju i adaptaciju zdravstvenih objekata, kupovinu najsavremenije zdravstevne opreme.

"Naši doktori to osjećaju i rezultat je dobar odgovor zaposlenih kroz povratak", dodao je ministar.

On je dodao da je svaki ljekar jako važan za Crnu Goru i poručio da će učiniti sve da zadrže kadar.

"Plata nije osnovni motiv odlaska ljekara, ovo je za nas zabrinjavajuće, i sa dužnom pažnjom pratimo i činimo sve da omogućimo najbolje uslove da ljekari ostanu da rade u svojoj zemlji. Orabruje nas što ljekari iz regiona i iz inostranstva dolaze da rade u Crnoj Gori", kazao je ministar.

Ujednačiti cijene ljekova 

Ministar je naglasio da cijene ljekova koje država plaća i njihove cijene na slobodnom tržištu moraju biti ujednačene i da se radilo na tome.

"Pozivam sve proizvođače ljekova da prate primjer Hemofarma koja je nivelisao cijene za 67 ljekova", kazao je ministar i dodao da 1-2 procenta ljekova ne može biti prepreka da se i "dalje borimo, a tu mislim i na kolege iz Mininistarva ekonomije ekonomije".

Ministarstvo zdravlja nije planiralo vraćanje stomatologije u sistem zdravstva.

"Svi pregledi se evidentiraju u kartonu stomatoloških ordinacija, a oni rade obavezne preventivne preglede i obavještavaju Institut za javno zdravlje, koji dalje prave analize", kazao je ministar.

On je podsjetio da Fond za zdravstveno osiguranje trenutno ima ugovor sa 194 stomatološke ambulante, te da su stvoreni uslovi za adekvatno pružanje zdravstvene zaštite.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније