Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

04. 02. 2020. 10:53 >> 12:01
33

SPC U VAŠINGTONU

Zakon nedopustivo zadire u slobodu vjeroispovijesti

Zakon o slobodi vjeroispovijesti korjenito i nedopustivo zadire u slobodu vjeroispovijesti, posebno u kolektivnom aspektu, ocijenili su izaslanici Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, na sastanku sa zvaničnicima Stejt departmenta u Vašingtonu.

Sastanku su, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP), prisustvovali episkop dioklijski Metodije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević.

U razgovoru sa predstavnicima četiri različita ogranka Stejt departmenta, razmatrana je trenutna situacija i stanje osnovnih ljudskih prava u Crnoj Gori, poštovanje vjerskih sloboda, prava na posjedovanje imovine, na okupljanje i slobodnog govora, kao i primjeri vjerske, jezičke i nacionalne diskriminacije.

"Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji do današnjeg dana izaziva masovne mirne proteste, pravoslavnih vjernika, i srpske i crnogorske nacionalnosti, ali i građana drugih vjeroispovijesti, korjenito i nedopustivo zadire u slobodu vjeroispovijesti, posebno u kolektivnom aspektu", istakli su izaslanici Episkopskog savjeta.

Oni su naveli da su najproblematičnije odredbe Zakona one koje je Vlada proglasila za "politička pitanja".

"To su pitanja nove evidencije i registracije crkava i vjerskih zajednica i konfiskacije njihove imovine, sakralnih objekata i zemljišta koje im vjekovima zakonito pripada. Za tu potrebu, Vlada je uvela i neprihvatljivu retroaktivnu primjenu prava koja je i Ustavom Crne Gore zabranjena", kaže se u saopštenju.

U razgovoru je konstatovano je da je sporni Zakon usvojen bez sveobuhvatnog, institucionalnog i prema javnosti otvorenog dijaloga, ne samo protivno preporukama Venecijanske komisije, nego i izričitom stavu visokog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za vjerske slobode, Sema Braunbeka.

Izaslanici Episkopskog savjeta rekli su da se iz analize Zakona o slobodi vjeroispovjesti jasno vidi da najznačajnije preporuke Venecijanske komisije od 24.juna prošle godine ili nijesu usvojene ili su minimizovane do besmisla.

Kako su naveli, obavezujuće preporuke OEBS/ODHIR iz Smjernica iz 2004. i 2014. godine nijesu uvrštene u tekst Zakona.

Prema njihovim riječima, Zakon o slobodi vjeroispovjesti obiluje pravnim normama koje su u suprotnosti sa Ustavom i članom 9 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

"Sporni Zakon je u funkciji diskriminacije prvenstveno naše Crkve kao najmnogoljudnije, jer uvodi pravni partikularizam, pravnu likvidaciju stečenog i sudski potvrđenog pravnog subjektiviteta naše Crkve i konfiskaciju crkvene sakralne i ostale nepokretne imovine u ad hoc diskriminatornom postupku", istakli su izaslanici Episkopskog savjeta.

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније