Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

04. 02. 2020. 16:43 >> 16:50

ZENKA

CG djeluje protiv diskriminacije i mržnje

U uslovima rastuće nesigurnosti Crna Gora proaktivnim pristupom djeluje u pravcu sprječavanja svih oblika diskriminacije, mržnje i netrpeljivosti, poručio je ministar Mehmed Zenka na konferenciji o borbi protiv anti-semitizma u regionu OEBS-a, koja je započela danas u Tirani.

Ministar je istakao da je Crna Gora jedna od rijetkih država u kojoj je bilo više Jevreja nakon Drugog svjetskog rata nego prije njegovog početka. Isto je i sa Republikom Albanijom.

"Budući da oblici antisemitizma nikada nisu postali dio državne ideologije u Crnoj Gori, sa ponosom možemo reći da je Crna Gora među rijetkim državama u svijetu u kojoj nema javnog ispoljavanja antisemitizma, niti negativnog odnosa prema jevrejskom narodu", poručio je Zenka. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva ljudskih i manjiskih prava, Zenka je iskazao dalju posvećenost Crne Gore u pravcu razvijanja svog društvenog ambijenta ka prepoznavanju i suprodstavljanju nasilnom ekstemizmu, nacionalizmu, rasizmu i svakom obliku diskriminacije.

"Nastavićemo da unapređujemo konstruktivnu saradnju sa Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori u cilju dalje afirmacije vjerskih sloboda i očuvanja ukupnog multinacionalnog i multikonfesionalnog sklada", poručio je ministar Zenka.

U Crnoj Gori Jevrejska zajednica osnovana je 2012. godine kada je sa Vladom Crne Gore potpisala Ugovor o međusobnim odnosima čime je jevrejska vjera priznata kao jedna od zvaničnih religija u državi sa svim pravima i obavezama koje iz toga proističu.

Dvodnevnoj konferenciji u organizaciji OEBS –a i Vlade Republike Albanije aktuelne predsjedavajuće OEBS-om prisustvuje veliki broj visokih zvaničnika/ca zemalja članica OEBS-a.

Iz Ministarstva navode da je na konferenciji više puta ponovljeno upozorenje da se nešto što se jednom dogodilo može ponoviti.

"Iz tog razloga, niko ne smije ostati ravnodušan kada govorimo o ovoj prijetnji", izjavila je Ingibjorg Solrun Gistadotir direktorka ODIHR-a.

Nj.E. ambasador Pol Beker direktor Kancelarije generalnog sekretara OEBS-a podsjetio je da bi svako ko ima priliku trebalo da posjeti neki od zloglasnih koncentracionih logora Drugog svjetskog rata.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније