Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 02. 2020. 20:00 >> 20:05
32

PULEVIĆ I BOGIĆEVIĆ

Svi da se uključe u odbranu države

Crna Gora se suočava sa jednim od najoštrijih udaraca i u njenu odbranu treba da stanu svi - i institucije i građani koji se s razlogom moraju zapitati kakvu Crnu Goru ostavljaju potomstvu, poručuju akademici CANU-a i DANU-a.

Za Dnevnik TVCG kažu da je intervju crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića jedna vrsta manifesta za sve one koji žele svijetlu budućnost svojoj djeci.

Ipak, smatraju da je saveznik crnogorskim neprijateljima u ovom momentu neznanje Crnogoraca, za šta je u velikom dijelu kriv obrazovni sistem i uopšte naučna zajednica u Crnoj Gori, koji su dozvolili da umjesto njih, istoriju Crne Gore građanima objašnjava predsjednik.

“Ko god se opredijelio da živi u ovoj zemlji, ko god ima potomstvo, ili planira da ima potomstvo mora razmišljati da li će tom potomstvu da ostavi srednjovjekovnu teokratsku srpsku državu Crnu Goru, ili ćemo da tom potomstvu ostavimo građansku državu, državu multietičke demokratije sa usvojenim evropskim sistemom vrijednosti, državu u kojoj će svi građani i sve vjerske zajednice imati ista prava i ravnopravan položaj”, kazao je sinoć u emisiji “Teleskopija”, predsjednik države Milo Đukanović.

Ovo je pitanje, koje se jasno iskristalisalo u vremenu kada se Crna Gora suočava sa jednim od najoštrijh udara u njenoj istoriji. Za razliku od 1989. ili 2016. građanima su sada, poručuju akademici Crnogorske i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, parametri udara mnogo jasniji.

“Ta teza je aposlutno dobra, treba da se stvori država koja se ostavlja potomstvu, ali da bi se zamislili građani onda oni treba da znaju o čemu se radi, a to je nedostatak našeg školskog sistema i uopšte situacije u Crnoj Gori”, kaže akademik CANU-a Vukić Pulević.

Čedomir Bogićević, predsjednik Senata DANU-a kaže da puta u zajedničku budućnost nema bez rješavanja svih temeljnih pitanja koja se tiču crnogorskog društva.

“Ovo pitanje Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica smatram posljednom odbranom crnogorskog društva na putu za njenu budućnost”, navodi Bogićević za TVCG.

Crna Gora neće pristati na ucjene, i vara se onaj ko misli da će istrajnošću u organizaciji litija državu natjerati na kapitulaciju, kazao je predsjednik Milo Đukanović u intervjuju za televiziju Crne Gore.

Iz predočenog, akademici su shvatili i da Crna Gora, kao što nije nikad, ni ovog puta neće dozvoliti da se sa njom razgovara kako ne priliči.

“Bio bih slobodan da taj intervju nazovem crnogorskim manifestom na putu za crnogorsku budućnost i slobodu. Mislim da jedna takva poruka afirmiše dosljednost razboritost i mudrost da se od tekovine političke slobode ne daju negatorima crnogorskog bića. Ako to izgubimo, izgubili smo sebe”, poručio je akademik Bogićević.

Akademik CANU-a Vukić Pulević navodi da je potrebno da vlast i institucije pokrenu otpor na jedan evropski način.

“Mi svi koji to vidimo i znamo da stanemo uz njih i pomognemo da Crna Gora izađe iz ovoga haosa. Ne mogu da vjerujem da poslije ovoliko vremena poslije antifašističke borbe, da se ponovo četnički elementi valjaju Crnom Goom, to je za mene kao iskusnog čovjeka nesvatljivo”, kazao je Pulević.

Akademici smatraju i da je krajnje vrijeme da se u proces odbrane države uključe sve institucije, jer nema sumnje, kako dodaju, da je Srpska pravoslavna crkva instrument za realizaciju velikosrpskih interesa.

Crna Gora ne smije dozvoliti da u njoj bude povlašćenih, po bilo kom osnovu, kažu akademici. Ne smije ni, zaključuju ostati nijema na prozivke sa strane, već odgovoriti na adekvatan način.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније