Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 09. 2013. 14:01 >> 14:04
23

DŽOMIĆ MITROPOLITU CPC

Dobrodošao, građanine Mihailo

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) pozvala je na osveštanje hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića, kao i prilikom mnogih svečanosti koje je MCP godinama organizovala, saopštio je protojerej Velibor Džomić.

 


On je, upitan da prokomentariše navode Krivokapića o sastavu Odbora, da više liči na jednopartijski nego državni, rekao da Mitropolija nije formirala Odbor, već Vlada i da odgovor na to pitanje treba tražiti u Vladi.

"MCP je pozvala i uputila zvaničan poziv i Krivokapiću i svim poslanicima parlamenta, bez obzira na njihovo nacionalno, političko, vjersko ili bilo koje drugo uvjerenje. Pozvali smo ih kao drage goste, na čelu sa Krivokapićem, kom je takođe upućen poziv", rekao je Džomić na konferenciji za novinare.

Njemu je, dodao je, žao što Krivokapić "ponovo spinuje crnogorsku javnost, kao mnogo puta do sad".

"Naravno, ima pravo na stav o Vladinom odboru i to je njegovo pravo, ali me čudi, i rastužuje u istom momentu, da je crnogorsku javnost uskratio za informaciju da je pozvan na događaj od MCP, kao što je, prilikom svake svečanosti, Mitropolija godinama upućivala poziv Krivokapiću", rekao je Džomić.

To što on nije došao, dodao je, je njegova stvar.

Džomić je saopštio i da je na osveštanje hrama dobrodošao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Mihailo, ali u svojstvu građanina.

On je, povodom otvorenog pisma Mihaila, u kom je upitao zbog čega osveštanju hrama ne prisustvuje sveštenstvo CPC, kazao da to pismo nije stiglo do Mitropolije.

"Kad se nekom upučuje neko pismo, bilo da je otvoreno ili zatvoreno, ono se valjda prvo uputi onom kom se obraća. Tamo nema kome se obraća", rekao je Džomić.

Prema njegovim riječima, "Dedeić zna da je tog dana u Podgorici carigradski patrijarh koji je njega svojevremeno raščinio".

"Pošto on zna kakvi problemi u tom dijelu postoje, pozvani ste svi, čak i Dedeić, naravno, pristojno odjeven i u svojstvu građanina, i ne samo on, nego i svaki drugi građanin Crne Gore, bez obzira na svoja uvjerenja. Ali što se tiče bogosluženja, njemu je, kao bijeli dan jasno, da tu postoje pravoslavni kanoni, koje nijesam pisao ni ja, ni mitropolit Amfilohije. Ako mu je već stalo da dođe, onda je dobrodošao u svojstvu građanina i biće u tom dostojanstvu ispoštovan", poručio je Džomić.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније