Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 02. 2013. 18:03 >> 20:38

SAOPŠTENJE

CGO: Jednaka prava za sve na UCG

U Centru za građansko obrazovanje očekuju da će priikom najavljene kadrovske promjene na Univerzitetu Crne Gore izostati princip po kojem miljenici budu abolirani a ostali kažnjeni, saopšteno je iz te nevladine organizacije.



CGO, kako su naveli, ne iznenađuje što je situacija na UCG dovela do eskalacije ozbiljnih problema, koji su dugo biti ignorisani od rukovodstva Univerziteta, ali i nadležnih inspekcijskih i istražnih organa.

Iz te NVO podsjećaju da su godinama ukazivali na potrebu da se tužilaštvo i policija počnu baviti pitanjima za koje i javnost iskazuje zabrinutost.

„Jer se UCG u medijima sve češće pronalazi u tekstovima o skandalima, a rijetko o onom što bi trebalo da bude doprinos te visoko-obrazovne ustanove razvoju društva“, kaže se u saopštenju.

U CGO smatraju da najnovije informacije o kratkoročnoj blokadi računa UCG dodatno podržavaju njihove navode o neodgovornosti predsjednika UO i rektora.

„Koji su bili na čelu UCG u vrijeme zaključenja štetnih ugovora, između ostalih i sa Krolingom, odlučivanja o spornim ugovorima i aneksima, podizanja kredita i prezaduživanja bez plana, što je nanijelo nenadoknadivu štetu UCG, kao finansijsku tako i kredibilnu“, naveli su iz te NVO.

 


 

Iz CGO podsjećaju da nikad nijesu uspjeli dobiti kopije tih ugovora, uz obrazloženje rukovodstva UCG da je „ekonomski interes pojedinaca sa kojima su sklapani ti ugovori veći od interesa javnosti da zna kako se trošio budžetski novac“.

Prema njihovim riječima, ostaje nejasno i ko će konačno biti odgovoran za loše poslovanje UCG.

U toj NVO očekuju da će kadrovske promjene, koje je predsjednik UO najavio, biti izvedene „na način koji će uključiti obradu slučajeva za koje postoje dokazi da su izvršene zloupotrebe službenih položaja i pronevjere od 120 hiljada eura, i da će umiješani u iste biti disciplinski i krivično procesuirani“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније