Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine ]

07. 02. 2020. 06:39   >>  06:38

NAKON REKONSTRUKCIJE

Šest škola biće pristupačnije za OSI

Ministarstvo prosvjete vodi računa o propisima tokom rekonstrukcije objekata, a tokom ljetnjih mjeseci, upravo u dijelu pristupačnosti planirana je rekonstrukcija najmanje šest škola, čija je vrijednost 720.000 eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz tog Vladinog resora.

 

“Ministarstvo prosvjete vodi računa o svim propisima tokom rekonstrukcije objekata, a koliko se vodi računa o pristupačnosti, dovoljno govori i činjenica da ćemo, najvjerovatnije tokom ljetnjih mjeseci rekonstruisati kroz IPA projekat još najmanje šest škola, i to isključivo u dijelu pristupačnosti, investicijom vrijednom 720.000 eura. Naravno, svaki stav UMHCG, kao ozbiljne organizacije, cijenimo važnim i tako se odnosimo prema njemu”, naveli su iz Ministarstva prosvjete za DN.

Naime, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), povodom najavljenih izgradnji ili rekonstrukcija vrtića i škola, apelovalo je juče na Ministarstvo prosvjete da se poštuju odredbe Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, posebno u dijelu koji propisuje obavezne elemente pristupačnosti za nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom.

Kako su naveli u saopštenju, u skladu s objavom na sajtu Ministarstva prosvjete, 15. januara a koja se tiče rekonstrukcije pet škola UMHCG je uputilo Ministarstvu Inicijativu za poštovanje standarda pristupačnosti prilikom njihove adaptacije/rekonstrukcije.

Međutim, kako su istakli, ni nakon 15 dana nijesu dobili odgovor.

Iz UMHCG podsjećaju da je prošlogodišnji monitoring pristupačnosti 23 srednje škole pokazao da je 10 srednjih škola nepristupačno (43,5 odsto), odnosno da je nemoguće ući u školu jer škola nema rampu, već ima samo stepenice, odnosno škola nema nijedan od elemenata pristupačnosti.

“Isto toliko škola je uglavnom nepristupačno (43,5 odsto), odnosno u školama je bilo moguće ući samo na prizemlju ili samo u neke učionice na prizemlju, dvije škole su djelimično pristupačne (8,7 odsto) odnosno, omogućen je pristup/ulazak u glavni prostor (učionice, hodnici). Samo jedna srednja škola je uglavnom pristupačna (4,3 odsto) odnosno omogućen je pristup/ulazak na svim nivoima što podrazumijeva da škola ima i lift, dok nijedna škola nije u potpunosti pristupačna, odnosno nema sve elemente pristupačnosti”, napominju iz UMHCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније