Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

07. 02. 2020. 10:39 >> 12:03
18

VUČINIĆ PORUČIO

"Litije su ustanak protiv ustavnog poretka"

Predsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić kazao je da protestne šetnje nijesu litije, niti šetači šetaju s Crnom Gorom u srcu, niti država hoće da pravi crkvu, kako to tvrdi rektor cetinjske bogoslovije u pismu predsjedniku države.

“Čim prije država povrati imovinska prava nad crkvenom imovinom i Crnogorska crkva postane domicilna, to će prije zemlja izaći iz političke krize, u koju je uvode strani centri moći, koji podstiču otpor vlastima, oličen u takozvanim litijama Srpske crkve”, navodi se u saopštenju.

On podsjeća da je litija crkvena povorka s crkvenim zastavama povodom velikih crkvenih praznika koje imaju molitveni karakter.

“U našem slučaju, ne zadovoljavaju niti jedan od ova dva uslova. Niti se organizuju u vrijeme velikih crkvenih praznika niti su molitvene naravi. Zaklonjeni omoforom i epitrahiljom predvode ih bjelodani svetosavski klerikalci koji namjeravaju na prepreden i podlački način, da nam zemlju pretvore u mračnjački vilajet u kome bi vladao feudalni poredak, po ugledu na feudano društvo iz vremena cara Dušana”, navodi se u saopštenju.

On navodi da im je osnonac narod koji ih slijepo slijedi.

“Uvjerena da se beogradski popovi zalažu za autentičene vrijednosti pravoslavlja, što nije tačno. Združeni, decenijama nam ne dozvoljavaju civilizovani razvoj, jer smo stalno pod unutrašnjom i spoljnom prijetnjom sloma ustavnoga poretka i ekonomske propasti poputone iz 1990. godine. Tako da te takozvane litije, ustvari, imaju karakter ustanka protiv ustavnoga poretka ali i evropske civilizacije”, navodi se u saopštenju.

On kaže da nije tačna ni tvrdnja da narod koji šeta nosi Crnu Goru u srcu.

“Da im je na srcu naša zemlja ne bi joj nasrtali na ustavni poredak, ne bi se zalagali da crkvena imovina bude upisana na stranu državu,niti bi se zalagali za interese beogradske i banjalučke oligarhije, podupirući opoziciju kojoj je cilj da crnogorsku obalu i luke stave u pośed stranih sila kojima je Evropska Unija trn u oku. Tako se ponašaju samo izdajnici”, mavodi Vučinić.

I tvrdnja da država hoće da pravi crkvu je po njegovim riječima zamjena teza.

“Niko ne može niti namjerava da pravi crkvu nego da crkveno pitanje riješi na pravedan način. Nezakonito upisanu crkvenu imovinu na Beogradsku patrijaršiju da vrati zakonitome vlasniku, dakle crnogorskoj državi,a Crnogorsku crkvu da podrži da vrati međunarodni i status domicilne crkve kakav je imala do 1918. Godine”, navodi Vučinić.

Dodaje da je tu problem koji izaziva, kako je rekao, bijes Beogradske patrijaršije.

“Čim prije država povrati imovinska prava nad crkvenom imovinom i Crnogorska crkva postane domicila, to će prije zemlja izaći iz političke krize, u koju je uvode stranicentri moći, koji podstiču otpor vlastima, oličen u takozvanim litijama Srpske crkve”, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније