Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 02. 2020. 14:23   >>  14:36

OD SRIJEDE

Za najteže saobraćajne prekršaje zatvor isključivo

Od srijede počinje primjena Zakon o Izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojim su predviđene strožije kazne. Za najteže saobraćajne prekršaje, Zakonom je predviđena isključivo zatvorska kazna.

"Kako je propisano, da će se odredbe ovog Zakona primjenjivati nakon 60 dana od dana stupanja na snagu, da to znači da će se sa njegovom praktičnom primjenom početi 12. februara 2020. godine", saopšteno je iz Uprave policije.

Za najteže saobraćajne prekršaje, Zakonom je predviđena isključivo zatvorska kazna, od 15 do 60 dana.

"I to za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2g/kg ili većoj, koji upravljaju vozilom pod uticajem opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci, koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70 km/h i više veća od dozvoljene brzine ili van naselja brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene brzine", podsjećaju u Upravi policije.

Kazniće se i vozači koji upravljaju vozilom za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom, koji ne zaustave vozilo na propisani znak ili naredbu ovlašćenog policijskog službenika, koji odbiju da se podvrgnu ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar, droga test i dr.), radi provjere prisustva alkohola u organizmu, ili postojanja znakova alkoholne poremećenosti ili dejstva opojnih droga.

Takođe, u skladu sa novim zakonskim rješenjem, prema vozačima koji su počinili prekršaj će se preduzimati mjere na osnovu sakupljenih kaznenih bodova, koji se vode u Prekršajnoj evidenciji, a na osnovu rješenja sudova za prekršaje ili konačnih prekršajnih naloga.

"Iz zakona je brisana odredba o fizičkom odzimanju vozačke dozvole na licu mjesta, već će se ograničavanje prava na upravljanje motornim vozilom evidentirati u posebnoj evidenciji, o čemu će vozači dobijati rješenje. Na isti način biće realizovane i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, izrečene od strane sudova za prekršaje ili izrečene konačnim prekršajnim nalogom", navodi se u saopštenju.

Iz UP još jednom podsjećaju, da je cilj usvojenih izmjena Zakona, poboljšanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

"Uprava policije još jednom upućuje apel svim učesnicima u saobraćaju, da poštuju Zakonom propisane odredbe i time doprinesu ličnoj i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju, kao i poboljšanju ukupnom stanja bezbjednosti u saobraćaju na crnogorskim putevima", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније