Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; ]

10. 02. 2020. 16:33   >>  18:13

CGO

"Opštine zapošljavaju bez realnih osnova"

Većina crnogorskih opština zapošljava bez realnih osnova i opravdanosti, a neke ne objavljuju ni spisak zaposlenih, kao ni zarade javnih funkcionera, saopšteno je na današnoj konferenciji „Kako liječiti korupciju“.

Konferencija je organizovana u okviru projekta "Antikoruptivno djelovanje" koji realizuje Politikon mreža, a čiji je cilj da se pokaže kako se opštine bave korupcjom i koji su mehanizmi koje sprovode.

Izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović kazala je da je u centru njihovog istraživanja šta Državna revizorska institucija poručuje opštinama, i koliko se opštine uopšte bave tim preporukama.

“Istraživanjem smo obuhvatili Kotor, Tivat i Kolašin zato što se u dvije od tri promjenila vlast, pa smo htjeli da vidimo da li su ti obrazci isti i da li je partijsko zapošljavanje osnovni kriterijum za zapošljavanje i da li je tačno da je partijska knjižica glavna preporuka za zapošlavanje u opštinama”, kazala je Marović.

Prema njenim riječima, nalazi istrživanja nijesu optimistički.

“Pokušavajući kao građani da se inforimišemo preko opštinskog sajta bili smo u potpunosti zbunjeni, jer na sajtovima opština nađete sve, samo ne one informacije koje tražite, pa je zaključak da se te informacije prikrivaju”, kazala je Marović.

Prema njenim riječima, opština Tivat je poseban primjer jer je broj zaposlenih u periodu od 2015. do ove godine broj zaposlenih udvostučen.

“Htjeli smo da vidimo zašto je zapošljavanje na lokalnom nivou neplansko i zbog čega se stalno prozivaju opštine zbog pretjeranog zapošljavanja”, rekla je Marović.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uraljević, kazala je da je osam godina od otvaranja pregovora sa Evropskom unijom (EU), i da je 2012. godina bila obilježena sa mnogo više entuzijazma ne samo kod građana već i u institucijama.

„To je bilo doba kada je u crnogorskoj Skupštini izabran vrhovni državni tužilac većinom koju je uključivala i glasove opozicije, danas to više nije moguće", kazala je Uraljević

Kako je kazala, to je bilo doba kada je Crna Gora dobila specijalnog tužioca „u koga su ulagane velike nade“.

“Danas tužilaštvo vode ljudi koji nemaju dovoljno integriteta da svoj posao rade kako treba, i to se odražava na ono što je naša borba protiv koprupcije i organizovanog kriminala “, rekla ja Uraljević.

Prema njenim riječima, drugi stub na koji treba ta borba da se odnosi je Agencija za sprječavanje korupcije, na koju se, kako je navela, sa izvjesnim nadama gledalo.

"Danas nema nikakve rezultate, niko od nas i iz širih krugova nema iliziju da će, dok ne budemo imali promijenjenju političku volju, ta agencija produktovati potrebne rezultate", kazala je Uraljević.

Ona je podsjetila da je u tom periodu uhapšen moćni funkcioner Svetozar Marović, i da je taj slučaj postao „jedna farsa“.

"Mi danas imamo suštinski problem koji je tada bio zamaskiran, koji se dugo vremena prikrivao onim što su bili tehnički napreci, ono što je bilo vježbanje dokle se može ići da se ne ugrožava monopol moći, a to je vidljivi nedostatak političke volje da se kao društvo mijenjamo na bolje", rekla je Uraljević,

Ona je kazala da Tužilaštvo ima selektivan pristup koji se tiče najviših funkcionera vladajuće strukture i osoba koje su povezane sa njima.

“Kad oni dođu u Tužilaštvo, primljeni su kao uvaženi gosti, a ne kao lica koja trabaju da se saslušaju u svojstvu građanina i u svojstvu okrivljenog “, kazala je Uraljević

Kako je navela, danas i predstavnici vlasti ukazuju da Tužilaštvo ima zabrinjavajuće nizak nivo povjerenja kod građana.

"Onda se postavlja pitanje ko je te ljude birao, ko im je pružao podršku i ko je odgovoran za sve ovo.
Mi tu uspostavljene odgovornosti nemamo ni na jednom nivou, i mislim da se situacije neće mijenjati dok se ne priđe na adekvatan način, moramo da znamo ko je odgovoran", kazala je Uraljević.

Ona je naglasila da su reforme jedini način da se društvo upristoji i da stvari dovedu „na elementarni nivo od kojeg možemo dalje da se razvijamo“.

Novinar Vijesti Siniša Luković kazao je da je, kada pokuša napisati nešto argumentovano iz opštine Tivat, dobijao apsolutno ćutanje ili eventualno neki demant.

“Dogurao sam do toga da je od aktuelnog gradonačelnika svim njegovim saradnicima zabranjeno da komuniciraju sa mnom i odgovaraju na moja novinarska pitanja, dok se ja njima ne izvinim zbog objavljivanja netačnih podataka o nekim njihovim djelatnostima, a to će izvinjenje oni sačekati”, dodao je Luković.

Projekat "Antikoruptivno djelovanje" podržan je kroz program „Smjestimo korupciju u muzej“, koji vodi CGO u saradnji sa više nevladinih organizacija (NVO).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније