Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

11. 02. 2020. 08:20 >> 08:24
1

PLATFORMA

Bolja dostupnost specijalističkih pregleda

Jedinstvena Platforma za zakazivanje specijalističkih pregleda na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite ne samo da je ispunila očekivala, nego je prevazišla naše prve ideje šta je trebalo da bude, kazala je prof. dr Vesna Miranović iz Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu.

 

Napravljene su, kaže, strukturne promjene u odnosu specijalista prema pacijentima jer je, tvrdi ona, napravljena dostupnost specijalističkih pregleda na nivou cijele Crne Gore.

"Gdje je kod specijaliste moguće poći u roku od mjesec dana čak u 83 odsto specijalističkih servisa opštih bolnica, odnosno 61 odsto kad je u pitanju KCCG. Ona je postala nezamjenjivi alat za menadžere da uvide u kojim djelovima postoje probleme i da ih rješava na najbolji način", istakla je Miranović u Jutarnjem programu Javnog servisa.

Najviše se, kaže ona, čeka na kardiološke preglede.

"I dalje je akutan problem upravo kardiologije u gotovo svim bolnicama. Mi na Cetinju gotovo nemamo listu čekanja, pregled se može obaviti u roku od nekoliko dana. Ista situacija je u barskoj, kotorskoj bolnici. Pacijenti crnogorski zdravstveni sistem treba da doživljavaju kao jedinstveno tijelo, gdje uslugu ako je ne mogu dobiti u primjerenom roku u KCCG, mogu da ostvare u drugoj zdravstvenoj ustanovi sa istim kvalitetom", istakla je Miranović.

Ona navodi da bi pacijenti trebalo da traže mogućnost, ako žele, da specijalističke preglede obave u nekom drugom zdravstvenom centru.

Prema riječima direktora Opšte bolnice Berane dr Budimira Buda Dabetića, zdravstvena zaštita je od početka funkcionisanja platforme približena pacijentima.

"U našoj bolnici se u 98 odsto slučajeva prvi pregled dobija u roku od mjesec dana. U najvećem broju ambulanti, već sjutradan", istakao je Dabetić.

On je pozitivnom ocijenio Platformu za zakazivanje specijalističkih pregleda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније