Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

11. 02. 2020. 10:46 >> 13:29
5

MINISTARSTVO KULTURE

"Tvrdnje odbora netačne, skreću s teme"

Optužba “Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja”, nije utemeljena i radi se, ili o previdu, ili smišljenom pokušaju skretanja sa teme, saopšteno je iz Ministarstva kulture. Iz tog Vladinog resora reagovali su na tvrdnje odbora da ministar kulture Aleksandar Bogdanović ne govori istinu o devastaciji Manastira Svete Trojice Pljevaljske.

"Da li je u pitanju previd ili smišljen pokušaj skretanja sa teme - manje je važno. Tek je u reagovanju izvjesne neformalne grupe, koje se tiče devastacije kulturnog dobra u Pljevljima, navedena optužba na račun Ministarstva kulture koja nema veze sa istinom”, navodi se u saopštenju.

Razlog nesporazuma je fotografija na kojoj se vide ugrađene utičnice na freskama.

“Niti je Ministarstvo kulture navelo kako je fotografija broj tri, sa ugrađenim utičnicama na freskama, iz manastira u Pljevljima - niti to stoji u opisu fotografije koja je proslijeđena medijima. Čisto da pojasnimo - treća je fotografija iz jednog od sakralnih objekata na primorju, a Mitropolija crnogorsko primorska odlično zna i iz kojeg”, navodi se u reagovanju.

Međutim, kako su kazali iz Ministarstva, prve dvije fotografije - sa probijenom glavom sveca i oskrnavljenom štukaturom - apsolutno su iz manastira u Pljevljima.

“I u najmanju je ruku čudno što ‘odbor’ ni u jednoj rečenici nije napravio osvrt na to skrnavljenje. Vjerujemo, ipak, da je i u tom slučaju u pitanju omaška i da će ‘odbor’ naći dovoljno opravdanja za takav odnos ‘savjesnih držalaca’ ”, kayali su iz Ministarstva.

Zbog svega navedenog, vjeruju kako bi ubuduće bilo upitno da odbori prvo pročitaju tekst na koji žele reagovati, “a onda i da se suoče sa činjenicama koje zaista govore o katastrofalnoj devastaciji, a ne da ih prećutkuju”.

“Za razliku od onih koji devastiraju, Ministarstvo kulture uvijek će ponuditi niz primjera odgovornog odnosa Vlade prema kulturi i baštini u Pljevljima. Za početak, o našem odnosu prema tom gradu najbolje govore ulaganja u arheološka istraživanja na lokalitetu “Municipium S” ili obnova Doma kulture, u kojem su danas smještene brojne institucije iz tog grada”, zaključeno je u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније