Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

11. 02. 2020. 13:25 >> 13:24

OEBS-OV IZVJEŠTAJ POKAZAO

Crnoj Gori potreban centar za obuku novinara

Uspostavljanje centra za obuku novinara i istraživanje u Crnoj Gori koristilo bi i studentima i iskusnim novinarima, zaključeno je na prezentaciji koju je danas u Podgorici organizovala Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Predstavnicima 12 ambasada i Ministarstva vanjskih poslova predstavljen je sveobuhvatan izvještaj sa procjenama pod nazivom "Modeli medijskih obuka za praktično orijentisano novinarstvo u Crnoj Gori".

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, Izvještaj, koji je Misija naručila 2019. godine, a sprovele su ga dvije nezavisne ekspertkinje, identifikuje nedostatke u trenutnom obrazovnom sistemu za novinare, kao i potrebe za obukom medijskih kuća u državi.

Zaključeno je da će za uspostavljanje bilo koje vrste centra za obuku biti potrebna podrška i uključenost više zainteresovanih strana, što podrazumijeva univerzitete, medije, nevladine organizacije, međunarodnu zajednicu i druga relevantna tijela.

Jedna od ekspertkinja koja je pripremila izvještaj Isabela Kurkovski, istakla je potrebu za novom institucijom koja bi mogla da izgradi povjerenje svih zainteresovanih strana.

"Otvoreni i inkluzivni dijalog je ključan za pronalaženje rješenja za probleme identifikovane u izvještaju o procjeni potreba. Izvještaj je zasnovan na nizu sastanaka i razgovora sa novinarima, menadžerima u medijima, predstavnicima NVO-a, studentima, diplomatama i vladinim institucijama o tome kako ojačati ustaljeni pristup obuci novinara koji će biti koherentan i održiv", kazala je Kurkovski.

Prema njenim riječima, u oktobru i novembru 2019. godine obavljeno je 45 intervjua s relevantnim stručnjacima, sa preko 200 odgovora na upitnike.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davie, naglasila je da će na osnovu nalaza ovog izvještaja Misija podržavati samo onaj centar za obuku koji neće biti kreiran jednostrano, već uz široko uključivanje više zainteresovanih strana, uključujući univerzitet, medije, NVO, međunarodnu zajednicu itd.

"Stvaranje bilo kog centra za obuku koji nije rezultat otvorenog i inkluzivnog dijaloga, odnosno uključivanja više zainteresovanih strana u diskusije i planiranje tokom dužeg perioda, neće pružiti rješenje problema identifikovanih u izvještaju o procjeni potreba", kazala je Davie.

Kako je istaknuto u saopštenju OEBS-a, tokom 2020. godine, Misija planira da sarađuje sa Univerzitetom Crne Gore, kao centralnom institucijom za obuku novinara u zemlji, kao i sa ostalim akterima, i to po pitanju: prikupljanja više informacija o medijskim centrima za obuku u inostranstvu, planiranja i razvijanja nastavnog plana i programa za studije novinarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније