Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

11. 02. 2020. 18:53   >>  19:05

USKORO U FUNKCIJI

Podaci važni za sistem zaštite i spašavanja na aplikaciji

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić najavio je da će uskoro biti u funkciji novi servis namijenjen građanima i turistima. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja će objedinjavati sve podatke važne za sistem zaštite i spašavanja, kako bi se obezbijedila bolja informisanost o podacima koji mogu biti od koristi u slučaju hitnog reagovanja.

Nuhodžić je, povodom obilježavanja Dana evropskog broja za hitne situacije 112, posjetio je Operativno komunikacioni centar. 

"Ovaj centar je funkcionlan od 2015. godine, i do danas je imao 520 hiljada poziva, što govori da su građani prepoznali značaj ovoga broja kada je neophodno da se reagje na hitne situacije. Iz ovoga centra je posljednje četiri godine kooridirano sa 150 akcija traganja i spašavanja, 308 lica je spašeno, a od toga 267 stranih državljana. OKC prima pozive i na stranim jezicima i evidentno je da se svake godine povećava brtoj poziva stranih državljana, što govori da je Crna Gora iz godine u godinu sve prestižnija turistička destinacija. Ovaj broj je i prilog bezbjednosti turista", kazao je Nuhodžić.

On je najavio da MUP planira da uloži 200 hiljada eura u osavremenjavanje Operativno-komunikacionog centra, te da će ubrzo biti u upotrebi i dvije aplikacije.

"Jedna koja će automatski locirati pozivaoca broja 112, a druga aplikacija, koja će se završiti do kraja sljedeće godin, omogućiće automatsku lokaciju mjesta saobraćajnog udesa. Vjerujem da će tokom marta biti dostupna aplikacija koja će pružati podatke o stanju na putevima, vremenskim prilikama, brojeve hitnih službi koji su za njih značajni u svakodnevnom živptau, a posebnoi značajni u svakodnevnom životu", istakao je Nuhodžić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније