Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin, TVCG

12. 02. 2020. 15:59 >> 16:03

PRIJEDLOG MEDIA CENTRA

"Za veću nezavisnost i profesionalnost medija"

Nevladina organizacija Media centar predstavila je svoj model nacrta zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama čija bi rješenja trebalo da stvore preduslove za veću nezavisnost i profesionalnost medija. Profesorica sa Univerziteta u Sloveniji Sandra Bašić Hrvatin poručuje da se zakonom ne mogu normirati sve eventualne zloupotrebe.

U NVO Media centar smatraju da se nacrtom zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama koji je pripremilo Ministarstvo kulture ne povećava se samostalnost Agencije za audiovizuelne medijske usluge kako će se ubuduće zvati regulatorno tijelo. Zato se i največi dio njihovih primjedbi na nacrt zakona odnosi na sastav Savjeta Agencije, kao i na proceduru izbora njegovih članova.

"Ukoliko savjet nije samostalan u svom radu neće biti ni agencija, ni direktor ni zaposleni i neče biti pune primjene propisa već selektivne kao i do sada", kazao je direktor Media centra Goran Đurović.

Iz ugla Unije lokalnih emitera predložena zakonska rješenja obezbjedjuju stabilno i dugoročno finansiranje javnih emitera. Smatraju, međutim da se pojedinim odredbama ne ograničava politički uticaj na njihov rad.

"Članovi savjeta ne mogu biti dio političkih partija najmanje dvije godine od raspisisvanja izbora za članove savjeta.Ovako ti danas partijsku knjižicu staviš u džep, sjutra te kandiduju a preksutra si član Savjeta", naveo je Dragan Popadić iz Unije lokalnih javnih emitera.

Profesorica sa Univerziteta u Sloveniji Sandra Bašić Hrvatin razumije zabrinutost zbog predloženih zakonskih rješenja ali poručuje da će njihova primjena u praksi zavisi isključivo od političke kulture države.

"Ja se bojim da se ovaj model zakona spušta u prenormiranje gdje vi pokušavate unaprijed u zakone staviti mehanizme kojima bi spriječili zloupotrebu tog zakona. A pitanje je da li vi možete predvidjeti sve moguće zloupotrebe koje se mogu dovesti iz ovog zakona", istakla je Bašić Hrvatin.

Svi zakoni pa i medijski, moraju se prilagoditi trenutnom stanju na tržištu,zaključila je Bašić Hrvatin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније