Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

13. 02. 2020. 08:20 >> 16:27
1

KAVARIĆ ZA RTCG

Raste svijest roditelja o vakcinaciji djece

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić kazao je da kažnjavanje roditelja koji odbiju da vakcinišu dijete nije ispravan put, jer im je najveća kazna ako se kod djeteta iskomplikuju morbile. U Jutarnjem programu RTCG saopštio je da kod roditelja ipak raste svijest o vakcinaciji djece.

Podsjećamo, prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, 8.000 djece uzrasta od tri do pet godina nije primilo obaveznu MMR vakcinu.

U protekle dvije godine Uprava za inspekcijske poslove podnijela je preko 177 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nijesu vakcinisali djecu prema kalendaru obavezne imunizacije, dok su sudovi izrekli 150 novčanih kazni vrijednosti 15.000 eura, a ostalih 27 su dobili opomenu.

"Svijest roditelja o vakcinaciji djece raste na kvalitetan način, ne samo da oni dođu i dovedu dijete na vakcinaciju, već i da se informišu u svemu. Nama ne smeta dopunska informacija roditelja, najvažnije nam je da imamo zainteresovanog roditelja za zdravstveno stane djece", rekao je Kavarić u Jutarnjem programu RTCG.

On je saopštio da je samo na području Podgorice prošle godine dato 5.000 MM vakcina. Kavarić smatra da kažnjavanje roditelja zbog odbijanja da se djeca vakcinišu nije ispravan put.

"Najveća kazna za roditelje je ako se kod djeteta iskomplikuju morbile. To je horor u medicinskom smislu, nikome ne želim ni slično iskustvo", rekao je Kavarić.

Ekipa TVCG pitala je Podgoričane šta misle o vakcinaciji djece. Pogledajte anketu:

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније