Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

13. 02. 2020. 11:30 >> 11:29

KANDIDATI ZA SAVJET OSI

Vlada da poštuje međunarodna dokumenta

Kandidati za članove Savjeta za brigu o osobama s invaliditetom (OSI) Marina Vujačić, Goran Macanović i Milenko Vojičić, apelovali su na Vladu da prilikom donošenja odluke o uspostavljanju Savjeta poštuje odredbe međunarodnih dokumenata na koje se obavezala.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja ranije su kazali da je u toku konstituisanje Savjeta, i da su kandidati nevladinih organizacija (NVO) sa najvećim brojem predloga Slobodan Vuković, Rasema Hekalo, Mitar Radonjić, Macanović i Vojičić.

Iz tog resora su kazali i da bi Akcionim planom za realizaciju preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za prava OSI, čije usvajanje planirano za drugi kvartal ove godine, trebalo da bude uređena izrada registra OSI.

U reagovanju koje potpisuju Vujačić, Macanović i Vojičić navodi se da su iz Ministarstva, namjerno ili nenamjerno, izostavili vrlo važne činjenice zbog čega se ostavlja prostor nesigurnosti i neuvažavanja iznijetih stavova OSI i njihovih predstavnika, posebno u vezi s konstituisanjem novog Savjeta.

Navodi se da se Akcionim planom ne može „urediti izrada registra OSI“, već samo definisati kao mjera.

„Što je potpuno nepotrebno imajući u vidu da je ona definisana prvi put još 2008. godine i da je u cilju njenog sprovođenja trebalo formirati međusektorsku radnu grupu koja bi izradila Nacrt zakona o jedinstvenom tijelu vještaćenja i izradi registra OSI“, kaže se u reagovanju.

Prema riječima Vujačić, Macanovića i Vojičića, ne može se zanemariti činjenica da je „u istom saopštenju pomenuto i konstituisanje Savjeta za prava OSI na nivou Vlade, koje se očekuje od novembra prošle godine, bez jasnih naznaka ishoda jedne takve odluke“.

Oni navode da se, zbog nemogućnosti ostvarivanja djelotvorne saradnje i sprovođenja adekvatnih odluka, odnosno niskog uticaja koji je Savjet, kao tijelo Ministarstva, imao, a na osnovu zahtjeva organizacija OSI, pristupilo javnom pozivu za predlaganje kanddata za Savjet koji bi se formirao kao savjetodavno tijelo Vlade, što je u skladu s preporukama Komiteta UN o pravima OSI i Evropske komisije.

U reagovanju se navodi da se na listi našao predstavnik NVO koji se javno ne deklariše kao osoba s invaliditetom, niti predstavlja organizaciiju koja se primarno, dominantno ili isključivo bavi OSI, a koji pritom ima veći broj podrški NVO od ostalo dvoje kandidata.

Nakon toga su, kako se navodi, dotadašnji članovi Savjeta, na sjednici održanoj 1. novembra, obavijestili Ministarstvo da neće učestvovati u radu budućeg Savjeta ukoliko u njemu ne budu izabrani isključivo autentični predstavnici OSI u skladu s obavezom države preuzetom iz Konvencije UN o pravima OSI.

Potpisnici reagovanja podsjećaju da Konvencija, kao dokument veće pravne važnosti, ima primat nad domaćim zakonodavstvom, i da je država dužna neposredno je primijeniti, a propise koji su suprotni odredbama Konvencije hitno uskladiti.

„U tom smislu, još jednom, javno apelujemo na Vladu da prilikom donošenja odluke o uspostavljanju Savjeta poštuje odredbe međunarodnih dokumenata na koje se sama obavezala“, kaže se u reagovanju.

U suprotnom, kako se navodi, Vlada treba da bude svjesna činjenice da takav Savjet neće funkcionisati.

„A potpisnici saopštenja će o navedenom informisati međunarodna tijela, među kojima je i Komitet UN o pravima osoba sa invaliditetom“, zaključuje se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније