Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

13. 02. 2020. 15:32   >>  15:32 1

PREDSTAVNIK SZO

Dobra koordinacija države u borbi sa koronavirusom

Crna Gora preduzima adekvatne mjere, postoji veoma dobar koordinacioni mehanizam i snažna politička posvećenost države, kada je riječ o vanrednoj situaciji na međunarodnom nivou u vezi obolijevanja od koronavirusa, saopštio je na sastanku sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem predstavnik subregionalnog centra Svjetske zdravstvene odranizacije (SZO) za pripremljenost i odgovor Abebauehu Asefa Mengistu.

Sastanak je upriličen sa šeficom kancelarije SZO za Crnu Goru Minom Brajović, kao završna aktivnost dvodnevne ekspertske posjete Crnoj Gori, koju SZO realizuje obilazeći države regiona sa ciljem sagledavanja trenutne situacije i nacionalnih kapaciteta, kao i definisanjem pomoći SZO u vidu aktivnosti i mjera koje će značajno doprinjeti unaprijeđenju pandemijske spremnosti u regionu.

Tokom boravka u Crnoj Gori, eksperti SZO posjetili su granične prelaze, aerodrom Podgorica, kao i zdravstvene ustanove, i sa Nacionalnim koordinacionim timom za pripremljenost i odgovor u vanrednim situacijama razmatrali set mjera i aktivnosti koje su već preduzete, ali i onih koje mogu uslijediti, u odnosu na aktuelni epidemiološki momenat.

„Generalno govoreći, imam dobar utisak o mjerama koje Vlada preduzima. Takođe veoma je dobar koordinacioni mehanizam u zemlji. Ono što je najvažnije jeste to da postoji na nivou zemlje snažna politička posvećenost ovom pitanju. Svi planovi i koordinacioni mehanizmi su aktivirani, što je jako dobro. Koordinacija aktivnosti i činjenica da postoji poseban operativni plan za pripravnost i odgovor, sve to je zaista jako dobro. Što se tiče otkrivanja, nadzora i laboratorije, oni su na visokom nivou“, ocijenio je ekspert SZO.

Pozitivno su ocijenjene i mjere koje su preduzete na graničnim prelazima kao i na aerodromu, gdje se dešava najveća frekvencija putnika u međunarodnom saobraćaju. Predložen je set mjera koje će značajno unaprijediti odgovor države u izazovima sa javnozdravstvenim hazardima, gdje će nam strateški partner biti SZO. Posebno je istaknuto da je potrebno obezbijediti dovoljna finansijska sredstva kako bi se osigurao optimalan nivo pripremljenosti za ovu prepoznatu zdravstvenu prijetnju visokog rizika, jer komparativna praska upućuje da su višestruko isplative investicije u pripremljenost, u odnosu na odgovor na ovakve prijetnje.

Hrapović zahvalio je ekspertskom timu SZO na pozitivnim ocjenama o pripremljenosti naše države za odgovor na prijetnju izazvanu koronavirusom. Istakao je da će i u narednom periodu nesmanjenim intenzitetom biti sprovođene aktivnosti u cilju zaštite javnog zdravlja, uz uključenost svih relevantnih subjekata u državi i uz snažnu podršku SZO.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније