Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

13. 02. 2020. 21:19   >>  21:19 6

MALBAŠA I BAJKOVIĆ

Država da pokaže snagu u zaštiti kulturnih dobara

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnih dobara bolje se štiti vrijedna baština Crne Gore, saopštio je u emisiji "Zumiranje", arheolog Predrag Malbaša. Država, mora da vodi brigu o tome, a ako vodi brigu, kaže Malbaša, mora pokazati i snagu. Arhitekta Miodrag Bajković ističe da vlast treba da se zapita zašto nije reagovala na vrijeme i zašto je dozvolila devastaciju.

Malbaša, koji je bio član Državne komisije za nadzor revizije u Narodnom muzeju, kaže da je devastacija kulturnih dobra nedopustiva, jer kako ističe, ako neki spomenik kulture izgubi ono zbog čega je proglašen za kulturno dobro onda je to besmisleno.

"Komunisti, ranije vlasti, nijesu vodile brigu o crkvama, neka su vjerska prava bila uskraćena. Ovo Ministarstvo kulture je dalo veliki novac za obnovu kulturnih dobara," naveo je Malbaša.

On ističe da se neke stvari možda mogu popraviti samo ako ima dobre volje, a neke, kako kaže, su nepopravljive.

"Arhitektura sve može, ali ipak moramo da pazimo gdje se stavlja utičnica, gdje se stavlja klima uređaj", navodi on.

Ističe da se ograničenje prava u zaštiti kulturnih dobara podrazumijeva.

"Zaštitu kulturne baštine ni jedna država nije dala nekoj privatnoj firmi, država mora da vodi brigu o tome, a ako vodi brigu, mora pokazati i snagu", naveo je Malbaša.

Arhitekta Miodrag Bajković ističe da građani Evrope neke intervencije na objektima koji predstavljaju kulturna dobra u Crnoj Gori ne bi  mogli nikako da shvate.

"Jedna strana radi šta hoće, zarad toga što druga strana ne radi ništa. Drugu stranu obavezuje Ustav da spriječi prvu stranu da devastira. Kad se tome pridoda da se neko 30-tak godina bahato ponaša, ne poštuje državu i vlast, Crnogorce, i ne biva priveden k poznaniju prava onda je normalno da se ostatak osili. Osjetili su trenutak svojeg upliva, posjeduju silnu želju za moći, i onda mnogi vježbaju svoje kreativno projektantske moći nad našim dobrima kulture. To što nije vlast reagovala nek se zapita zašto nije, imala je inspekciju, sudove, kaznenopopravne domove, imali su neke političke odluke, vjerovatno. Da li ih danas boli glava i obija li im se to o glavu, nas to ne zanima. Svakog normalnog i civilizovanog Crnogorca trebalo bi da boli devastacija i ovo do čega se došlo," naveo je Bajković.

Malbaša međutim kaže da je optimista i da situacija može da se popravi.

"Ako niko nije iznad Zakona ja mislim da se situacija može popraviti", rekao je Mabaša.

 



Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније