Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

14. 02. 2020. 06:59   >>  15. 02. 2020. 09:42 15

AKADEMIK RADONJIĆ

Cijepanje zastave odraz stanja u društvu

Za akademika prof. dr Radovana Radonjića uništavanje državne zastave u dvorištu Osnovne škole "Vlado Milić" u Donjoj Gorici odraz je katastrofalnog stanja u društvu, u porodicama gdje djeca uče ovako nešto i za svaku je osudu i sankcije.

"Takve pojave ne smijemo posmatrati kao nešto što je normalno, prirodno i što se dešava, jer se ne bi smjelo dešavati", upozorio je on za Pobjedu.

Na snimku grupa djece bjesomučno cijepaju na komade crnogorsku državnu zastavu u školskom dvorištu, dok na drugom snimku ponosno vijore srpsku državnu zastavu.

Pobjedi je nezvanično rečeno da djeca srpsku zastavu nijesu razvila u školskom dvorištu, tako da je uprava škole u tom slučaju nemoćna i ne može da reaguje. I ovaj snimak, kako je potvrđeno, napravljen je u blizini škole "Vlado Milić“.

Podsjećamo, iz Ministarstva prosvjete su ocijenili da cijepanje državne zastave nije ponos, nego sramota za djecu, roditelje i crnogorsko društvo.

Akademik Radonjić ističe da je ovakvo ponašanje nedozvoljeno, neshvatljivo i tragičnije činjenicom da dolazi od "onih koji ne znaju što rade".

"Oni su, međutim, slika roditelja, društvene sredine u kojoj nastaju i opšte kulture i jednih i drugih, jer nezavisno od toga kojeg su uzrasta, djeca koja su u najranijem dobu već otrovana time da rješavaju probleme svojih roditelja takvim postupcima, objektivno su izgubljena i za sebe i za njih i za društvo", upozorio je Radonjić.

Isto se, kaže, odnosi na masovno učešće djece na protestnim litijama koje organizuje Srpska pravoslavna crkva.

"Sve to je odraz katastrofalnog stanja u društvu, u porodicama gjde ta djeca tako nešto uče i školama koje bi trebalo da ih upućuju na ono što je prirodno i normalno, da odražava njihov osjećaj pripadnosti, ne samo određenoj naciji ili državi nego ljudskom društvu kao takvom", kazao je Radonjić.

Poručio je da je ovakvo ponašanje za žestoku osudu i sankciju društva, jer se ne možemo praviti kao da se ovo nas ne tiče, ili kao da je to ispad određne grupe i nešto što se svuda dešava.

"Prema ovome ne treba imati razumijevanja. Zaista treba preduzeti sve raspoložive mjere da se to suzbije", kategoričan je Radonjić, ističući da su djeca najmanje kriva.

Podsjeća da u nekim zemljama, na primjer Sjedinjenim Američkim Državama, djeca na početku nastave u svim školama odaju počast svojoj državi i pjevaju himnu.

"Na taj se način od malih nogu vaspitavaju da postoje svetinje u koje se vjeruje i koje se afirmišu. Ono što se od njih očekuje je da vole zemlju koja je njihova i čiji su građani i sebe kao članove društva koje ima osjećaj poštovanja i priznanja prema nekim simbolima i svetinjama", zaključio je Radonjić.

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније