Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 10. 2013. 10:35   >>  11:43 5

ZNA KAKO

Šljive samo sačuvao Ramo

Imanje poljoprivrednika Rama Zoronjića, između Mirojevićkih obronaka u bistričkom kraju u Bijelom Polju, ove se jeseni plavi od rijetke ”požeške šljive”. "Obrao sam 300 tovara ", kaže Zoronjić.

Zoronjić je jedan od malobrojnih, a možda i jedini domaćin  u bjelopoljskom kraju koji je sačuvao, sada rijetku, "požešku šljivu". Naime, proteklih je decenija ta vrsta uništena zbog "šarke", bolesti koja suši stablo voćke.

U Zoronjićevom voćnjaku nalazi se preko 1000 stabala šljive koje su svake jeseni u punom rodu. Jedna od njih je stara 141 godinu, sađena je još u turskom vaktu, kaže Ramo, koji se o njoj brine već četiri decenije.

“ Kao i mnogo puta ranije tvrdim da šljive nijesu oboljele od “šarke “ već od nerada.  Pitam se, zašto bi meni svake godine bio dobar rod,  da se ponekada “ o jadu zabavim”  kako da saberem toliku šljivu dok drugi uništavaju bašte kako bi zanovili nove”, kazao je Zoronjić.

On smatra da su zbog nedostatka brige voćnjaci izgubili imunitet. Kako kaže, da bi stabla opstala moraju se redovno okopavati, gnojiti i navodnjavati, jer bez toga nema rezultata.

Savjetnik u opštinskoj službi za poljoprivredu Vlado Femić, ima svoje viđenje Zoronjićevog  “fenomena”.

“Dobro je poznato da je virus “šarke ” uništio ”požešku” ne samo u Crnoj Gori već i u okruženju u 90 do 95 odsto slučajeva”. Jedan od razloga što to nije slučaj i sa Ramovim šljivama je što se njegova bašta nalazi u prirodnoj zavali  oivičenoj šumom koja predstavlja vjetrozaštitni pojas, tako da nije došlo do prenosa virusa”, rekao je Femić.

Dodao je da  šljivama pogoduje i to što u krugu od pet kilometara od njih nema ni jednog zaraženog voćnjaka, kao i pravilna primjena agrotehničkih mjera, kao što su oranje i đubrenje stajnjakom, zbog čega su stabla jača, pa se mogu oduprijeti bolestima.

“ To što nijedno stablo toliko godina nije oštećeno je slučaj koji , mogu slobodno reći, može biti predmet stručne analize ” tvrdi Femić.

Dok drugi  nagađaju u čemu se sastoji Ramova vještina, taj vrijedni Bistričanin je rekorder i u proizvodnji pšenice i mlijeka. Jesenas je viškom šljive za koju nije imao sudove i koju nije uspio podijeliti prijateljima hranio ovce koje je nedavno prodao. Kaže da  je neko vrednovao njihovu kilažu da bi i tu "postavio rekord".

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore                                                                                                                                                                            

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније