Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 02. 2020. 15:04 >> 15:01

DONACIJA CDPR

Crteži i grafike Dječjem odjeljenju nikšićke bolnice

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od karcinoma Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa studentima Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, doniralo je grafike i crteže Dječjem odjeljenju Opšte bolnice u Nikšiću.

"Nakon prošlogodišnje posjete istim povodom i donacije crteža Dječjem odjeljenju Opšte bolnice u Kotoru, ove godine smo odabrali da takođe sa Fakultetom likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja - Odsjek za grafiku, opremimo Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Nikšiću grafikama i crtežima studenata profesorke Marije Kapisode. U akciji su učestvovali studenti Julijana Bulatova, Bosiljka Bakočević, Marija Nikolić, Maša Ratknić, Lana Bulatović, Malika Tulebayeva, Anđela Milošević, Helena Blagojević, Azra Mehonjić, Jasna Samardžić, Sara Petrović, Aleksandra Aranitović, Jovan Tomović, Vesela Madžgalj, Stefan Delić i Edin Ćeranić", ističu u CDPR.

Grafike i crteži uz svesrdnu pomoć Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) oko njihovog opremanja, predati su direktoru nikšićke bolnice Iliji Ašaninu, da krase sve dječje, ljekarske i sestrinske sobe, kao i ambulante Dječjeg odjeljenja Opšte bolnice u Nikšiću, a kako ističu u Društvu, djeci učine boravak mnogo prijatnijim za vrijeme uspješnog liječenja i oporavka.

"CDPR će nastojati i u budućem radu da pomaže u okviru svojih mogućnosti Institut za bolesti djece KC Crne Gore, kao i dječja odjeljenja opštih bolnica u Crnoj Gori, kao što je to redovno radio od svog osnivanja, 2002. godine", ističu u CDPR.

Kako su napomenuli u saopštenju, prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO) koja je osnovana prije 26 godina u Valensiji, preko 250.000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se blizu 100.000 ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju.

Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu. Cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od raka
je da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama. Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice
treba da izbjegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje i alkohol, a pored toga buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako veoma uspješna preventiva. Na sreću, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih i njih
preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto i do 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemioterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece. Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja.

"Prema raspoloživim podacima u Crnoj Gori od malignih bolesti oboljelo je 24 djece. Podaci pokazuju da je duplo više dječaka: 66,7 naspram 33,3 odsto djevojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0-18), u Crnoj Gori, su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi. U starosnoj dobi od 0 - 18. godine registrovano je sedam smrtnih slučajeva od malignih bolesti", napominje se u saopštenju CDPR.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније