Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

15. 02. 2020. 22:47   >>  22:43

NIKŠIĆ

Poboljšati konkurentnost osoba s invaliditetom

Udruženje mladih sa hendikepom u Nikšiću, od svog osnivanja 2006. godine realizovalo je oko 20 projekata, kako bi se osobama sa invaliditetom (OSI) omogućilo zaposlenje, samostalan život, razvoj kreativnih potencijala, kvalitetnije provođenje slobodnog vremena i poboljšanje uslova za obrazovanje.

Projektna menadžerka Udruženja, Svetlana Radović, predočila je da je u toku sprovođenje njihovog do sada najvećeg projekta pod nazivom „Zaposlenjem do veće inkluzije OSI u društvu“, čiji je cilj poboljšanje konkurentnosti osoba sa invaliditetom na tržištu rada u Nikšiću.

Projekat je na konkursu za prošlu godinu finansijski podržao Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

„Srž samog projekta čini obuka lica sa invaliditetom za rad u NVO sektoru, opremanje novootvorenih radnih mjesta za zapošljavanje lica sa invaliditetom i medijska promocija projekta. Do sada je realizovana obuka za rad u NVO sektoru, koju je prošlo šest lica sa invaliditetom sa evidencije Biroa rada“, saopštila je Radović.

Prema njenim riječima, obuka je obuhvatala učenje pisanja projekata, sticanje znanja za rad u IT i PR sektoru, u računovodstvenim i administrativnim poslovima, kako bi već angažovane ili nezaposlene osobe bile što bolje edukovane.

„Opremili smo i četiri novootvorena radna mjesta za učesnice koje ostanu., čiji se radni angažman završava 22. jula, kada i projekat, a odnosi se na zapošljavanje na šest mjeseci pod Ugovorom o radu“, navela je Radović.

Ona je ukazala da su sve aktivnosti sprovedene prema planu i istakla pomoć Zavoda za zapošljavanje, kao donatora koji im je pomogao u sprovođenju od ideje do realizacije.

Radović je podsjetila na projekt realizovan uz finansiranje Zavoda 2017. godine kada su bile zaposlene četiri osobe, koje su svoju radnu praksu obavljale u državnim ustanovama u Nikšiću, Autobuskoj stanici, Opštoj bolnici, Turističkoj organizaciji Subtravel i Nikšićkom pozorištu.

„Ovog puta smo se odlučili za koncept kojim se predviđa upošljavanje u Udruženju, a vidjećemo šta će dalje biti sa nekim narednim konkursima i projektima“, rekla je Radović.

U prethodnim projektima Udruženja, kako je navela, akcenat je stavljan na obrazovanje i na poboljšanje uslova za obrazovanje studenata sa invaliditetom.

„Jedan od prvih projekata Udruženja bila je adaptacija Filozofskog fakulteta za korisnike kolica, u okviru koga je izrađena pristupna rampa, a adaptirana je i studenska soba u Domu „Braća Vučinić“. Noviji projekti se, uglavnom, odnose na zapošljavanja i posebno smo ponosni na poslednji koje se realizuje“, rekla je Radović.

Jedna od učesnica projekta, Jasna Marković, kazala je da su njih četiri zadovoljne postignutim rezultatima, nakon završene tromjesečne obuke, koja je obuhvatala četiri različita sektora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније