Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

16. 02. 2020. 18:47   >>  21:29 32

NASTAVLJENE LITIJE

Amfilohije: Narodna vlast sluša glas naroda

Litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti organizovani su i danas u više gradova.

Mirne protestne šetnje vjernika i sveštenstva SPC održane su u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Žabljaku, Herceg Novom, Andrijevici...

Okupljanje je u Podgorici počelo ispred Hrama Hristovog vaskrenja, odakle su vjernici, predvođeni episkopom raško-prizrenskim Teodosijem, krenuli ulicama glavnog grada.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije služio je jutros liturgiju u Šavniku, a potom predvodio litiju Drobnjaka i Uskoka.

Vjernici SPC krenuli su iz manastira Ostrog prema Nikšiću, gdje je večeras litiju predvodio Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"Ovaj narod koji se sabira oko svojih svetinja postao je središte Evrope. Čuvajući svoje svetinje čuvaju svoj obraz. Zakon koji je donijet je zakon koji se rodio iz onoga duha otimačine i posleratnog bratoubilaštva i bogoubilaštva. Veliki je dar Božji da se narod probudio, da nije izgoubio obraz i dušu, nije izgubio osječanje za svetinju, za pono što je najbitnije za svakoga čovjeka", kazao je Amfilohije.

Ocijenio je da mnogi koji su glasali za one koji donose zakone, da su znali da će donositi ovakve, ne bi glasali za njih.

"Nadali su se da će oni donositi prave, istinske zakone. Ako imaju savjesti i svijesti, trebalo bi samo da pogledaju ovaj narod ovdje. Ako su istinska narodna vlast, onda bi trebalo da slušaju glas naroda", poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Prema njegovim riječima, i Evropljani "ukoliko žele da budu nosioci demokratije, a ne demonokratije, pomoći će ovom narodu da se oslobodi duha bratoubulaštva i bogoubilaštva, duha podjela".

"Ovo nije narod koji podržava podjele, ni jezičke, ni nacionalne, ni bilo kakve druge, već je probuđeni narod i mora da se čuje njegov glas, sada kada se oslobodio od straha, koji je pritiskao od rata naovamo", rekao je Amfilohije.

On je kazao da se nada da će oni koji su donosili Zakon „ukloniti ga, da spasu obraz Crne Gore, Vlade, predsjednika i poslušati glas naroda koji to traži mirnim skupovima“.

"Ovo je prvi put u 21 vijeku da se okupljanja kod nas ne završavaju bratoubilaštvom, već mirno, kako i treba", rekao je Amfilohije i dodao da će litije biti nastavljene.

U Bijelom Polju litije su krenule rano jutros iz više krajeva opštine, a centar okupljanja je bila crkva svetih apostola Petra i Pavla, navode iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U Kotoru je moleban prije litije održan u crkvi Svetog Nikole, dok su se vjernici u Beranama okupili u manastiru Đurđevi stupovi, gdje je moleban služio protojerej-stavrofor Miloš Vesin iz Čikaga.

Protestne šetnje se od Božića organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније