Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marko Terzić, TVCG

16. 02. 2020. 20:25   >>  21:24 26

NAKON INCIDENTA

Mještani Orje Luke traže reakciju nadležnih

Desetak nepoznatih osoba sinoć su, pored crkve Svetog Nikole na Orjoj luci kod Danilovgrada, palili baklje i pjevali pjesmu "Hriste bože", koja je bila nezvanična himna zloglasnih Crvenih beretki kojima je komandovao Milorad Ulemek Legija, koji je osuđen na višedecenijsku robiju zbog više zločina. Zbog tog neprimjerenog performansa na groblju, javnosti su se obratili ogorčeni mještani. Zatražili su reakciju nadležnih organa. Ukoliko ta reakcija izostane, Orja Luka će, kažu, naći načina da odbrani sebe i svoju čast.

Iako Jedinica za specijalne operacije Državne bezbjednosti Srbije, poznata kao "Crvene beretke", a kojom je komandovao Milorad Ulemek Legija, ne postoji više od 15 godina, sadržaj njene nezvanične himne mogao se čuti sinoć na groblju u Orjoj luci. Takvo ponašanje osuđuju mještani tog danilovgradskog kraja.

"U ime svih mještana Orje luke kojima je ljudska dobrobit na prvom mjestu, a Crna Gora jedina kuća zahtijevamo od nadležnih državnih organa da se počinioci ovoga gnusnoga čina otkriju i najstrožije kazne. Još uvijek imamo dozu povjerenja u državne organe. Ako oni ne učine ništa u zaštitu Orje luke i njenoga sa mukom stečenog ugleda Orja luka će naći načina da odbrani sebe i svoju čast onako kako joj po tradiciji i po istoriji pripada", kazao je Vuko Bošković.

Orja luka je sinoć, kaže Bošković, bila svjedok neprimjerenog i nerazumljivog ponašanja grupe nepoznatih osoba, koje su pored grobova časnih orjelučana napravili bakljadu uz pjesme kojima se, kaže Bošković, duboko vrijeđa orjelučka državotvornost i antifašizam, kao i ljudsko i građansko dostojanstvo mještana. Boškovića smatra da se samo zahvaljujući glasu razuma taj skandal završio bez težih posljedica.

"Crkva Svetoga Nikole na Orjoj ruci sagrađena je 1866. godine prilogom crnogorskog Knjaza Nikole i trudom i učešćem ljudi iz bratstava Bošković i Vujović s Orje luke. U njoj počivaju posmrtni ostaci oca i sina, Baja i Blaža Boškovića, dvojice legendarnih crnogorskih vojskovođa i boraca za svijetlu slobodu. Do današnjeg dana objekat crkve i prostor mjesnoga groblja pripada i vazda je pripadao opštini Danilovgrad i državi Crnoj Gori, posjedovni broj 13-24, KO Glavica, Danilovgrad", ističe Bošković.

Kako navodi, crkva Svetog Nikole posljednjih gotovo 30 godina zaključana je i nedostupna vjernicima crnogorske nacionalnosti, a kojih je po popisu 80 odsto na Orjoj luci.

"Uvijek je bilo i uvijek će biti razumijevanja za sve naše mještane, drugačije misleće i drugačije vjerujuće, nikad niko od većinskoga crnogorskoga življa nije spre;avao crkvenu slavu za Svetog Nikolu, čak im je divan i prostor dvorca na korišćenje", rekao je Bošković.

Komentarišući najavu litije kroz Orju luku, on kaže da se većina mještana zbog mira i suživota peticijom obratila nadležnim organima, tražeći da se litija ograniči do prostora koji pripada Orjoj luci.

Sa mjesnim parohom je dogovoreno da se ispoštuje taj zahtjev, a podnosioci peticije su, kaže Bošković, prihvatili dogovor organizatora litije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Inače, iz Mitropolije crnogorsko-primorske nam nijesu odgovorili na pitanje u vezi sa događajem na Orjoj luci.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније