Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

17. 02. 2020. 12:41   >>  12:40 2

URA UKAZUJE

Od 29 naziva ulica, samo jedan po znamenitoj ženi

Poražavajuća je činjenica da od čak 29 novih imena ulica i bulevara u Podgorici koja je predložio gradonačelnik, svega jedna treba da nosi ime po znamenitoj ženi, smatraju u Građanskom pokretu URA.

“U pitanju je nastavak izuzetno loše prakse, koju DPS decenijama sprovodi, a zbog koje – od preko 500 ulica i bulevara naše Podgorice, svega 21 nose ime po znamenitim ženama, od čega je ogromna većina pozicionirana na periferiji grada”, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Podgorička URA ukazuje da se “takva diskriminatorska praksa pod hitno mora mijenjati”, jer je crnogorska istorija bogata značajnim ženskim figurama, koje itekako zaslužuju da budu pamćene.

"Imena ulica su sjajna prilika za afirmaciju lika i djela brojnih žena, koje su svojim zalaganjem i djelovanjem itekako zadužili naš grad. Zbog toga se ovakvoj lošoj praksi mora stati na kraj, kako naša djeca ne bi učila – da je “normalno“ favorizovati bilo koji pol. Takvu sliku moramo radikalno mijenjati, a činjenica da preko 500 ulica još uvijek nema svoj naziv – je idealna prilika za to. Potrebno je samo malo više svijesti i političke volje“, ukazala je podgorička URA.

Podgorička URA ističe da se “pitanja diskriminacije žena moraju vratiti u sferu političke borbe, gdje i pripadaju”, a da podršku takvoj borbi trebaju pružiti i sve one socijalne grupe koje takođe trpe diskriminaciju na svakom koraku.

“Podaci da žene u Crnoj Gori zarađuju i do 30 odsto manje, u odnosu na muškarce, ali i da posjeduju manje od jedne četvrtine nepokretnosti u odnosu na drugi pol, jedna su od brojnih manifestacija svakodnevne diskriminacije žena u okvirima naslijeđenog društvenog poretka – patrijarhata, pa je obaveza svih progresivnih društvenih činilaca i građana, da se protiv takvih nejednakosti bore“, podsjetila je podgorička URA.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније